MIAMI

Petorica proglašena krivim za terorističku urotu

13.05.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Savezni sud u Miamiju, na Floridi, u utorak je petoricu optuženih muškaraca proglasio krivim za urotu čiji je cilj bio bombaški napad na Sears toranj u Chicagu i izvođenje terorističkih napada na više drugih ciljeva u SAD-u.

Tužitelji su tvrdili da su se optuženi urotili kako bi pružili materijalnu potporu Al Kaidi, s ciljem da se raznese Sears toranj, najviši neboder u Chicagu, i više vladinih zgrada.

Šesti optuženik, oslobođen je optužbi.

Od uhićenja skupine 2006., to je bilo treće suđenje u predmetu 'Šestorica iz Liberty Citya', nazvanom po siromašnoj četvrti Miamija iz koje su optuženi.

Prethodne porote nisu se uspjele usuglasiti da li se radilo o istinskoj uroti. Na tim je procesima bilo sedam optuženih, od kojih je jedan oslobođen optužbi.

Odluka objavljena u utorak donesena je nakon šest dana vijećanja.

Petorici osuđenih mogu biti izrečene kazne od 30 do 70 godina zatvora, a izricanje je zakazano za 26. srpnja.

Većina osuđenih su Haićani ili su haićanskog podrijetla. Narseal Batiste (35), proglašen je krivim po svim točkama optužnice. Patrick Abraham (29), Stanley Grant Phanor (33), Rotschild Augustine (25) i Burson Augustin (24) proglašeni su krivima po dvije točke optužnice. Naudimar Herrera (25) oslobođen je krivnje.