kandidatkinja za čelnicu vrhovnog suda

Petö Kujundžić: Vjerujem da je nepotizam jedan od problema u pravosuđu

02.05.2021 u 11:10

Bionic
Reading

Sutkinja visokog kaznenog suda Lana Petö Kujundžić u emisiji Točka na tjedan N1 televizije govorila je o svojoj kandidaturi za predsjednicu Vrhovnog suda i svojim izgledima za imenovanje s obzirom da je predsjednik RH Zoran Milanović otprije naglasio kako je njegova kandidatkinja profesorica Zlata Đurđević

'Nikada nisam bila u nekoj političkoj stranci, ali sam sutkinja duže od 35 godina. Mislim da svoj rad, iskustvo i znanje trebam dati u mogućnost da onaj tko predlaže predsjednika Vrhovnog suda ima dovoljan broj kvalitetnih kandidata. Mislim da ne smijemo ostati na jednom kandidatu, na jednom razmišljanju. Republika Hrvatska je mala zemlja, al imamo puno stručnjake i trebamo potražiti te stručnjake da budu na ključnim pozicijama', rekla je Petö Kujundžić za N1 televiziju.

Odgovorila je i na konstataciju da je predsjednik Milanović izjavio kako je pravosuđe ispolitizirano te da na čelu Vrhovnog suda ne bi trebao biti sudac.

'Kada biramo ravnatelja bolnice, biramo najboljeg liječnika. Rektora sveučilišta biramo od profesora. Jako bih se začudila da bi netko izvan sudačkih kadrova postao predsjednik Vrhovnog suda, da nije prošao sve instance. To mora biti osoba koja je dugogodišnji sudac, koja zna što radi. U svakom poslu, ne odričem da i u našem poslu ima lošeg kadra, loših sudaca. Ima ga i kod liječnika, profesora… Ne dvojim da je tome tako. Želim se zalagati da imamo disciplinske postupke, da odgovaramo za svoje postupke, da moramo pokazivati da smo nepristrani. Sudačka profesija je malo samačka profesija, u kojoj ne trebate imati puno društva, nego morate biti osoba koja donosi odluke i koja jako pazi kako se ponaša', odgovorila je Petö Kujundžić dodajući kako se nada da će Milanović nju predložiti kao kandidatkinju Saboru.

'Duboko se nadam da će razmotriti kandidaturu. Vjera umire zadnja. Vjerujem da je moj predsjednik države jedna razumna osoba koja razmišlja na dobrobit građana, ali i tko će biti predsjednik Vrhovnog suda', kaže sutkinja te dodaje kako se nije ni s kime konzultirala oko prijave za čelnicu Vrhovnog suda i da nije ničija kandidatkinja.

Na pitanje je li nepotizam problem u pravosuđu odgovorila je: “Vjerujem da je”.