TRAGEDIJA U MAKEDONIJI

Petnaest poginulih u brodolomu na Ohridu

05.09.2009 u 12:34

Bionic
Reading

U potonuću turističkog broda u subotu na Ohridskom jezeru poginulo je 15 ljudi, javila je agencija France Presse za koju je svjedok nesreće u telefonskom razgovoru rekao da je 'brod je potonuo u 30 sekundi'

Na brodu Ilinden nalazili su se većinom bugarski turisti.

Francuski svjedok, policajac europske misije na Kosovu EULEX, putovao je automobilom iz Ohrida prema albanskoj granici i nalazio se na cesti oko 250 metara od obale. Vidio je brod pun turista koji se najednom prevrnuo na stranu i ubrzo potonuo.

Prema jednoj od verzija nesreće, na brodu je puknula sajla koja je služila za održavanje ravnoteže broda, pa se on nagnuo i brzo potonuo.

Neki svjedoci su naveli da se nisu sve žrtve utopile, već su stradale zbog panike i šoka, jer se radilo o uglavnom starijim putnicima.

U pomoći su sudjelovali i korisnici obližnjeg kampa koji su stigli čamcima na mjesto nesreće i spasili više ljudi.

Prema navodima agencija MIA-e, brod se u jednom trenutku prepolovio na dva dijela, potonuvši vrlo brzo dvjestotinjak metara od obale, u blizini autokampa u mjestu Lagadin, desetak kilometara od Ohrida.

Spašene su 42 osobe, među kojima je i šestero ozlijeđenih. Isprva se strahovalo da su poginule 22 osobe, a 53 da su spašene.

Bugarska je objavila da su većina poginulih bili stariji turisti. U toj je zemlji ponedjeljak proglašen danom žalosti. Preživjeli bugarski putnici su se posebnim zrakoplovom vratili u domovinu.

Kapetan i vlasnik broda Sotir Fileski (23) je po nalogu istražnog sudca stavljen u 30-dnevni kućni pritvor.