pogled unaprijed

Petir otkrila što ju je nagnalo da bude na listi HDZ-a

01.06.2020 u 21:34

Bionic
Reading

Andrej Plenković, šef HDZ-a, nakon sjednice predsjedništva stranke potvrdio je da je postignut dogovor s Marijanom Petir oko zajedničkog izlaska na parlamentarne izbore, kao i s predsjednikom HSLS-a Dariom Hrebakom.

Petir, saborska zastupnica u dva mandata i donedavna europarlamentarka, na izbore će izaći kao nezavisna zastupnica na listi HDZ-a u VI. izbornoj jedinici koja pokriva njenu rodnu Sisačko-moslavačku županiju, dio Zagrebačke županije i dio Grada Zagreba.

Iako je imala i ponudu Škorina Domovinskog pokreta, odlučila se za suradnju s HDZ-om kojem je sada donijela kapital od gotovo 48.000 preferencijalnih glasova, koliko ih je osvojila na izborima za Parlament EU. No, kako tada nije pristala na uvjet premijera Andreja Plenkovića da se učlani u HDZ, na izbore je izašla samostalno te je za dlaku ostala bez novog mandata u EU, a HDZ bez pobjede na izborima.

U razgovoru za Jutarnji list otkrila je zašto je uopće pristala pregovarati s HDZ-om kada su je ucjenjivali ulaskom u stranku da bi kao članica EPP-a bila na njihovoj izbornoj listi za Parlament EU samo godinu dana prije.Tada nije ušla, izgubila je mandat.

'Nastojim prošlost ostaviti iza sebe i okrenuti se budućnosti zbog Hrvatske. Ja sam nezavisna kandidatkinja i nisam se učlanila u HDZ. Moj cilj je provoditi projekte koji su važni za Hrvatsku i naš narod, a to neće biti moguće ako na vlast dođe ljevica jer se živo sjećamo njihova maćehinskog odnosa prema hrvatskom selu i seljaku', kazala je Petir.

Navela je da su predmet razgovora s Plenkovićem bili programi i vizija kakva Hrvatska treba biti, gdje su učinjeni propusti, a gdje se može napraviti više i kako to ostvariti. Istaknula je da ne želi ni na koji način pridonijeti rasipanju glasova od centra prema desno i na taj način pomoći lijevoj koaliciji da dobije priliku sastavljati Vladu.

'Svima je jasno da Hrvatska nema vremena za eksperimente, a dolazak ljevice na vlast i njihovo uhodavanje sigurno ne bi bio dobitak za Hrvatsku', kazala je Petir.