ZBOG NERAVNOPRAVNOSTI

Peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH

10.02.2011 u 15:14

Bionic
Reading

U četvrtak je u većem dijelu Bosne i Hercegovine počelo potpisivanje peticije pod nazivom 'Stop majorizaciji Hrvata u BiH', čime se želi upozoriti na pokušaje eliminiranja vodećih hrvatskih stranaka iz vlasti te zatražiti ustavne promjene koje bi Hrvate u BiH dovele u jednak položaj sa Srbima i Bošnjacima u toj zemlji

Predstavnici Koordinacije udruga Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane, koja je zajedno s Hrvatskim intelektualnim zborom i Studentskim zborom Sveučilišta u Mostaru organizator potpisivanja peticije, istaknuli su kako je odziv na tu desetodnevnu akciju iznimno dobar u svim središtima gdje žive Hrvati.

Član organizacijskog odbora potpisivanja peticije Ivica Brekalo istaknuo je da su udruge pokrenule akciju kako bi ukazale na podređen položaj Hrvata koje se kao najmalobrojniji narod nastoji posve ignorirati u sustavu vlasti.

'Hrvatski narod u BiH je majoriziran na svim područjima, a to je pogotovo izraženo u odbijanju implementacije izbornih rezultata po kojima legitimni predstavnici hrvatskog naroda moraju biti u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti', rekao je Brekalo novinarima u Mostaru.

Ustvrdio je da se neravnopravnost Hrvata očituje i kroz zlouporabu izbornog procesa koji provode bošnjačke stranke SDP BiH i SDA.

Organizatori akcije ranije su najavili da očekuju da će peticiju potpisati 150.000 Hrvata i predstavnika drugih naroda te da će je uputiti zemljama članicama Vijeća za provedbu mira u BiH, Uredu visokog međunarodnog predstavnika, zemljama članicama Europske unije i administraciji SAD-a kako bi upozorili na neravnopravan položaj Hrvata u BiH.