JEDAN OD PET MILIJUNA

Peti vikend za redom se prosvjeduje protiv Vučića: 'Ti brojiš, mi odbrojavamo'

05.01.2019 u 20:23

Bionic
Reading

Građani Srbije ove su subote peti vikend za redom izišli na ulice prosvjedujući protiv vlasti predsjednika Aleksandra Vučića u Srbiji pod sloganom "Jedan od pet milijuna" Građani su se osim u Beogradu okupili i u Novom Sadu i Kragujevcu.

Okupljeni u Beogradu nose transparente "Počelo je", "Ti brojiš, mi odbrojavamo", zvižde i trube. Glumac i jedan od organizatora protesta "Jedan od pet milijuna" Branislav Trifunović pozvao je generalnog direktora Radio televizije Srbije Dragana Bujoševića da se povuče s funkcije, jer sramoti novinarsku profesiju i poručio mu da 'nije srpski šutjeti'.

Trifunović je na početku skupa pročitao pismo upućeno Bujoševiću u kome se navodi da je Bujošević odgovoran građanima, a ne svojim osobnim interesima, interesima vlasti i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Glumac Radoslav Milenković rekao je da su građani koji dolaze na protest hrabri i da je njihova jedina želja da žive u normalnoj zemlji gdje zakon važi za sve i gdje od rada može živjeti.

Ostavke vodećih ljudi Radio televizije Srbije traže jer javni servis svakodnevno emitira klevete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Kako je rečeno, njihova dužnost kao novinara je da emitiraju istinu i da se odupru cenzuri i svakoj vrsti pritiska.

Prvi prosvjedi u Beogradu su inicijalno organizirani zbog napada na lidera 'Levice Srbije' Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane s nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada.

Zahtjevi su kasnije prošireni i traži se pet minuta na RTS-u za prosvjede, jednako izvještavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinitelja i nalogodavaca ubojstva srpskog političara s Kosova Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića. Na posljednjem prosvjedu 29. prosinca zatražena je i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

Vučić je poslije prvog prosvjeda u Beogradu 8. prosinca rekao da neće podleći pritisku ulice, makar na prosvjede izašlo pet milijuna ljudi, da bi poslije izjavio da je spreman da sasluša nezadovoljne građane, ali da neće da podleže pritiscima opozicije. Zbog njegove izjave o pet milijuna prosvjednika građani su počeli marširati pod sloganom 'jedan od pet milijuna'.