ZAGOREC PONOVNO NA SUDU

Peti put suđenje u 'slučaju Šporer'

23.11.2009 u 15:01

Bionic
Reading

Na zagrebačkom Županijskom sudu u četvrtak bi trebalo početi novo suđenje Vladimiru Zagorcu za nezakonitu obnovu vikendice bivšeg potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Antuna Šporera

Uz Zagorca i Šporera na optuženičkoj će se klupi naći i umirovljeni general Matko Kakarigi, bivši Kakarigijev pomoćnik u Upravi za graditeljstvo MORH-a Juraj Vojković i bivši pomoćnik direktora splitskog ACI-ja Leo Kuret

Drugi postupak protiv umirovljenog generala, osuđenog za krađu dragulja iz Ministarstva obrane, vodit će sutkinja Rajka Tomerlin Almer koja je slučaj Šporerove vikendice preuzela 2007.

Za suđenje je bila potrebna i dozvola austrijskih vlasti jer su Zagorca Hrvatskoj izručili samo zbog 'afere dragulji'.

Novo suđenje u 'slučaju Šporer' početkom srpnja zatražio je sam Zagorec, iako se ranije protivio postupku tvrdeći da je politički motiviran.

Takvu je odluku Zagorec, po riječima njegova odvjetnika Zvonimira Hodaka, donio u namjeri da se slučaj Šporer 'skine s dnevnog reda' jer je uvjeren da su optužbe neutemeljene.

Optužnica za Šporerovu vikendicu podignuta je još 2002. kada je i započelo suđenje, no u međuvremenu je predmet prošao kroz ruke četvero sudaca, a glavna je rasprava stalno počinjala ispočetka. Posljednji pokušaj novog početka suđenja bio je u siječnju 2007.

Nakon pokretanja istrage u listopadu 2000. mediji su nagađali da je obnovom vikendice Šporer nagrađen jer je, kao vijećnik tada oporbenog HSS-a, digao ruku za HDZ i osigurao mu većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.