financijska pomoć

Peti dan štrajka u pulskom Uljaniku, sindikalci razgovaraju s brodovlasnicima

26.10.2018 u 14:39

Bionic
Reading

Radnici pulskog Uljanika u petak su nastavili štrajk, a članovi Štrajkaškog odbora na skupovima održanim u brodogradilištu izvijestili su radnike o razgovorima s brodovlasnicima, čiji se brodovi grade u Puli, a koji su, kažu sindikalci, spremni i financijski pomoći Uljaniku ako se situacija konsolidira da bi se nastavila proizvodnja

Naime, nakon što su u protekla dva dana članovi Štrajkačkog odbora razgovarali s predstavnicima belgijske kompanije 'Jan de Nul', za koju grade jaružalo te s australskim brodovlasnikom i vlasnikom kompanije 'Scenic' Glenom Moroneyem, za koju Uljanik gradi luksuzni polarni istraživački kruzer 'Scenic eclipse, u petak ujutro oni su se sastali i s predstavnicima kompanije Livestock Transport & Trading Co. iz Kuvajta za koju Uljanik gradi brod za prijevoz žive stoke.

'Kao i svi do sada i oni su iskazali spremnost financijski pomoći Uljaniku u konsolidaciji brodogradilišta kako bi se nastavila proizvodnja. Osim toga obećali su da će nastaviti graditi brodove u Uljaniku ako se cijela situacija konsolidira', rekao je predsjednik Štrajkačkog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Dodao je kako ima naznaka da bi slijedećeg tjedna mogla biti isplaćena plaća, ali ne u cijelosti, no kako smatra 'to neće prekinuti štrajk radnika Uljanika'.

'Ne mogu sa sigurnošću reći kada bi radnici mogli dobiti tu djelomičnu plaću, no vjerojatno bi to moglo biti idući tjedan. Tražimo pomoć Vlade, a ukoliko ona smatra da nam je u cijeloj priči uteg sadašnja Uprave, nadam se da ćemo se već početkom idućeg tjedna riješiti te Uprave na sjednici novog Nadzornog odbora, ukoliko Trgovački sud bude imenovao dva nova člana ovog tijela', naglasio je Cerovac.

Rekao je i da radnici Uljanika nestrpljivo čekaju na odluku Trgovačkog suda u Pazinu o imenovanju dvojice članova novog Nadzornog odbora, bez kojega nema ni razrješenja aktualne Uprave društva na čelu s Giannijem Rossandom.

Radnici su i u petak, petog dana, štrajkali u krugu brodogradilišta.

U vlasničkoj strukturi Uljanika oko 47 posto dionica imaju radnici i mali dioničari, 9,93 posto dionica u vlasništvu je Croatia osiguranja, koja je članica Adris grupe, koja u Uljaniku ima 2,47 posto dionica. Država putem CERP-a odnosno HZZO-a ima 7,74 posto dionica Uljanika, CERP ima još 2,27 posto, Kapitalni fond ima 6,62 posto dionica, Fond za financiranje razgradnje NE Krško 4,97 posto, HZZO 3,88 posto, a među deset najvećih dioničara su i dva obvezna mirovinska fonda - PBZ Croatia osiguranje ima 3,97 posto, a Erste plavi 3,31 posto dionica.

  • +19
Zbog neisplate plaće nastavlja se štrajk u Uljaniku Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX