presude esljp-a

Peternel: Hrvatska ne poštuje Europski sud za ljudska prava i plaća ogromne odštete na račun građana, štiti se 'crvena buržoazija'

29.06.2022 u 15:28

Bionic
Reading

Predsjednik Domovinskog pokreta Grada Zagreba Igor Peternel ustvrdio je u srijedu da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koje ne poštuju presude Europskog suda za ljudska prava (ESLJP), komentirajući dvije presude u korist vlasnika stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci

ESLJP je prije nekoliko dana objavio dvije presude u kojima je utvrdio da je Hrvatska povrijedila prava na mirno uživanje vlasništva vlasnicima stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci, a u jednoj od njih dosuđena je i odšteta veća od 100.000 eura.

Na konferenciji za novinare, na kojoj je sudjelovao i Josip Hrastić, tajnik udruge 'Vlasništvo i posjed' koja se bavi problemima stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci, Peternel je upozorio da se presudama za jedan stan u Zagrebu i jedan u Splitu od Hrvatske traži da prilagodi zakonodavstvo, odnosno da napokon počne dosljedno primjenjivati konvencije o ljudskim pravima.

'Od 2014. godine, kada su stigle prve presude, do danas nije se napravilo suštinski ništa, ljudi i dalje ne mogu ući u svoje otete stanove', ustvrdio je. Hrvatska se sramoti i iz državnog proračuna plaća ogromne odštete. 'Štiti se crvena buržoazija, njeni nasljednici koji se danas pretvaraju u otimače i uzurpatore onoga što su još njihovi djedovi uzurpirali, a kasnije i očevi', kaže Peternel.

Neshvatljivo je da se štiti elita, a zakoni i odluke ESLJP-a ne provode, te da se vlasnicima i nasljednicima stanova njihovo vlasništvo ne vraća ni nakon toliko godina, dodao je.

Hrastić je upozorio da se još ne vide niti naznake novog zakona. ''Izvjesno je da sve to skupa košta stotine i stotine milijuna kuna, sad je već potpuna rutina da se vlasnicima dodjeljuju odštete na hrvatskim sudovima. ESLJP uredno donosi nove presude, a samo za posljednje četiri hrvatski porezni obveznici morali su izdvojiti 2,2 milijuna kuna štete", kaže.

Gotovo svi vlasnici su tužili državu, štete su milijunske, naglasio je Hrastić upitavši - zašto država ne reagira? 'Koga se štiti i tko je toliko važan da se stotine milijuna kuna bacaju u vjetar', rekao je Hrastić.