korupcijski skandal

Pet ukrajinskih guvernera i četiri zamjenika ministara razriješeni dužnosti

24.01.2023 u 15:22

Bionic
Reading

Pet oblasnih guvernera i četiri zamjenika ministara razriješeni su dužnosti u Ukrajini, priopćila je u utorak vlada nakon sumnje u korupcijski skandal u vojsci, dok traje ruska invazija na tu zemlju

Po riječima Tarasa Melnjičuka, vladina povjerenika u parlamentu, guverneri Dnjipropetrovske oblasti (u središtu) Valentin Reznjičenko, Zaporiške (na jugu) Oleksandr Staruh, Sumske (na sjeveru) Dmitro Živicki, Hersonske (na jugu) Jaroslav Januševič i Kijevske Oleksij Kuleba otići će se dužnosti.

Reznjičenko je u studenom optužen u glasilima da je ugovor o obnovi prometnica vrijedan desetke milijuna eura dodijelio tvrtki u suvlasništvu svoje partnerice koja radi kao osobna trenerica. Po medijskim informacijama, Reznjičenko i četvorica njegovih kolega iz Sumija, Hersona i Zaporižja obuhvaćeni su sudskom istragom a Kulebino razrješenje je povezano s njegovim skorim imenovanjem na dužnost u predsjednikovu uredu.

Vlada je razriješila i zamjenika ministra obrane Vjačeslava Šapovalova, čija je ostavka najavljena ranije u utorak, te zamjenika ministra socijalne politike Vitalija Muzičenka i dvojicu zamjenika ministra za teritorijalni razvoj, Ivana Lukerju i Vjačeslava Negodu.

Anatolij Ivankevič i Viktor Višnjov, zamjenici pročelnika ukrajinske Uprave za pomorski i riječni promet također su razriješeni.

Ovaj niz smjena i razrješenja događa se nakon medijskih napisa o napuhavanju cijena u ugovoru o nabavi hrane za ukrajinsku vojsku, što je prvi korupcijski skandal od početka rata u ministarstvu obrane.

Predsjednik Volodimir Zelenski najavio je u ponedjeljak navečer niz "kadrovskih odluka" u vezi s ovom aferom. Korupcijske afere nisu bile rijetkost prije ruske invazije na Ukrajinu. Ova se afera događa dok Kijev traži od zapadnih saveznika stotine tenkova kako bi se odupro ruskoj agresiji.