PEDOFILIMA I UBOJICAMA MANJE

Pet i pol godina zatvora za uzgoj trave!

26.10.2010 u 11:14

Bionic
Reading

Dok se najavljuje dekriminalizacija posjedovanja i proizvodnje lakih droga, a javnost zgraža oko kazni izrečenih napadačima na Luku Ritza, na čak pet i pol godina zatvora osuđen je Stjepan Rocek, 53-godišnji autolimar iz Žarovnice, zbog neovlaštene sadnje i uzgoja indijske konoplje

Rocek je, prema presudi varaždinskog Županijskog suda, tijekom ove godine uzgojio 167 stabljika indijske konoplje visine od 40 do 247 centimetara, i to 103 stabljike na zemljištu u blizini kuće u Žarovnici, a 64 stabljike na zemljištu u predjelu Paraki u Kameničkom Podgorju.

Iznoseći obranu u kojoj je poricao da je uzgajao indijsku konoplju, okrivljeni je rekao da u šumi kraj svoje kuće nije obraćao pozornost na čudan miris koji je mu je bio nepoznat budući da živi u prirodi gdje osjeća različite mirise.

'No okrenuo sam se oko sebe i odmah vidio da se radi o dvije biljke konoplje. Nisam znao što bih dalje, jer sam bio u šoku te sam biljke iščupao, strgao i bacio lijevo od sebe. Nakon toga strgao sam još nekoliko biljaka, točnije tri, a tada je došla policija po čijem sam naređenju stabljike stavio kraj sebe', rekao je Rocek.

Međutim, zastupnica javne optužbe u završnoj je riječi ostala kod optužbe. 'Iz iskaza svjedoka, policijskih službenika koji su bili u zasjedi uz okrivljenikovu kuću, vidi se da je okrivljenik mirno prišao biljkama i da uopće nije izgledao kao iznenađena osoba, a kamoli šokirana time što je našla indijsku konoplju. Štoviše, biljke je razgledao te ih odvojio od zemlje, a potom nastavio s obilaskom područja uzgoja, pa zatim ponovno razgledao biljke od kojih je nekoliko odvojio od tla. Takvo postupanje sasvim jasno odaje da se radi o osobi kojoj je bilo vrlo dobro poznato da se uzgaja indijska konoplja, i to zato što ju je sama uzgojila', ustvrdila je zastupnica javne optužbe naglašavajući da se očigledno nije radilo o uništavanju, nego branju stabljika, i to na parceli u blizini kuće okrivljenog, odnosno zemljištu među kukuruzom u vlasništvu njegove majke.

Naglašavajući da ni optuženi ne poriče da je došao do konoplje koju je počeo čupati, obrana okrivljenog ustvrdila je da u dokaznom postupku nije dokazana ni jedna činjenica koja bi potvrđivala krivnju.

'Sve što je u završnom govoru iznijela optužba predstavlja zanimljivosti i slutnje koje nisu dobile snagu kaznenopravnih relevantnih činjenica, odnosno ne predstavljaju nikakve činjenice koje bi bile utvrđene izvan svake sumnje. Je li radnja okrivljenog bila ubiranje konoplje ili njezino uništavanje, posao je uvaženog vijeća', ustvrdila je obrana, ali nije uspjela sudsko vijeće uvjeriti u nevinost okrivljenog, barem ne vijeće prvog stupnja.