MINI DAYTON U BIH

Pet hrvatskih stranaka zajedno o ustavnim promjenama

07.10.2009 u 18:34

Bionic
Reading

Čelnici pet hrvatskih političkih stranaka usuglasili su se na zajedničkom sastanku u srijedu u Mostaru da će hrvatski pregovarači u skorašnjim razgovorima u sarajevskoj vojnoj bazi Butmir s predstavnicima američke i europske administracije zastupati stajališta iz Kreševske deklaracije, dokumenta koji se protivi daytonskom ustroju BiH s dva entiteta

'Za svih pet hrvatskih stranaka osnova je Kreševska deklaracija i u tome nema nikakve promjene', rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka.

Na sastanku kojemu je domaćin bio Čović, sudjelovali su i dopredsjednik HDZ-a 1990. Damir Ljubić te predsjednici HSP Đapić-dr. Jurišić Zvonko Jurišić, HSS Ivan Krndelj te HKDU-a Ivan Musa.

Čović je dodao kako hrvatski pregovarači iz dva HDZ-a neće pristati na obnavljanje travanjskog paketa ustavnih promjena koji su propali prije četiri godine a koji su uključivali tek manje korekcije ustava.

'Ponavljati travanjski paket od prije četiri godine bilo bi neozbiljno. Mislim da nitko (EU i SAD) ništa neće donijeti kao gotovo rješenje. Očekujem da nakon serije razgovora definitivno dobijemo mogućnost aplicirati za približavanje EU i članstvo u NATO-u što bi po meni bilo iznimno', dodao je Čović. Objasnio je da je to strateški interes države BiH, a napose Hrvata.

Prema njegovim riječima, moguće je postići dogovor o raspodjeli državne imovine, ukidanju viza, popisu pučanstva. Na sastanku s kolegama iz bošnjačkih i srpskih stranaka, što ga u petak organiziraju zamjenik američke državne tajnice James Stainberg i švedski šef diplomacije Carl Bildt, Hrvate će uz Čovića predstavljati i čelnik HDZ-a 1990. Božo Ljubić.