kairo

Pet godina zatvora za Alau Abdela Fattaha, vođu pobune

20.12.2021 u 15:25

Bionic
Reading

Alaa Abdel Fattah, politički aktivist i istaknuti sudionik pobune 2011. u Egiptu, osuđen je na pet godina zatvora na posebnom sudu u Kairu zbog "širenja lažnih informacija", rekla je u ponedjeljak njegova sestra

Alaa koji je u pritvoru, "Alaa Abdel Fattah, politički aktivist i istaknuti sudionik pobune 2011. u Egiptu, osuđen je na pet godina zatvora na posebnom sudu u Kairu zbog "širenja lažnih informacija", rekla je u ponedjeljak njegova sestra.osuđen je na pet godina", napisala je na Twitteru, dodajući da su njegov bivši odvjetnik Mohamed al-Baqer i bloger Mohamed Ibrahim poznat kao Oxygen osuđeni na "četiri godine" za isto djelo.

Na presudu posebnog suda ne može se uložiti žalba.

Abdel Fattah, istaknuti sudionik narodne pobune 2011. kojom je predsjednik Hosni Mubarak svrgnut s vlasti, pritvoren je zajedno s odvjetnikom Mohamedom al-Baqerom u rujnu 2019. nakon rijetkih prosvjeda protiv sadašnjeg predsjednika Abdela Fattaha al-Sissija.

Ibrahim, osnivač bloga "Oxygen Egypt" također je uhićen 2019. pošto je na društvenim mrežama objavio video snimke o prosvjedima protiv vlade, navodi Amnesty International.

Abdel Fattah, prozvan "ikonom revolucije", bio je u preventivnom pritvoru više od dvije godine i od 2013. u zatvoru je proveo ukupno sedam godina.