PRAVA HOMOSEKSUALACA

Pet godina od uvođenja gay brakova u Španjolskoj

04.07.2010 u 16:57

Bionic
Reading

Emilio Menéndez i Carlos Baturín oženili su se 11. srpnja 2005. kao prvi ozakonjeni gay par u Španjolskoj. Od uvođenja te mogućnosti ozakonjeno je 10.317 veza između muškaraca i 5 063 među ženama

Emilio i Carlos su u ljubavnoj vezi bili, prije braka, punih trideset godina.

Emilio, psiholog po profesiji, na pitanje zašto je uzeo Carlosa za zakonitog muža odgovara da je to tako jer vjeruje u instituciju braka.

Osim u šest federalnih država u SAD-u, Kanadi i u Federalnom distriktu grada Meksika, uskoro bi brak homoseksualnih osoba mogao biti ozakonjen i u Argentini.

U Europi je to moguće učiniti u Belgiji, Nizozemskoj, Norveškoj, Švedskoj, Španjolskoj, Portugalu i na Islandu, gdje se nedavno sa svojom partnericom vjenčala premijerka koja je lezbijka. Izvan Europe takvi su brakovi mogući samo u Južnoafričkoj Republici.

Njemačka, Francuska i Velika Britanija priznaju zakonitost homoseksualne veze, ali je ne nazivaju brakom. U Velikoj Britaniji se to naziva Civil Partnership, u Francuskoj Pacte Civil de Solitarité, a u Njemačkoj Eintragene Partnerschaft.
Druge države kao što su Brazil, Kolumbija, Ekvador, Urugvaj i Brazil imaju zakonske alate za priznavanje homoseksualnih veza. Zanimljivo je da revolucionarne zemlje kao Kuba, Bolivija, Venecuela ili Nikaragva kasne po tom pitanju.

Postoje i jako represivne zemlje kao što su Iran, Jemen, Saudijska Arabija, Afganistan, Sudan, Somalija, Mauritanija i Nigerija gdje se homoseksualizam kažnjava smrću, a u Pakistanu i Bangladešu doživotnim zatvorom.