HOMMAGE U KOTORU

Pet godina od smrti don Branka Sbutege

28.04.2011 u 12:34

Bionic
Reading

Pomorski muzej Crne Gore Kotor organizirao je u srijedu navečer hommage u povodu pete godišnjice smrti don Branka Sbutege, a u palači Grgurina o liku i djelu don Branka Sbutege govorili su msgr. Anton Belan i profesorica Gracijela Čulić

Msgr. Belan govorio je o Sbuteginom djetinjstvu te zajedničkom druženju i studiranju u Rimu, dok je Gracijela Čulić govorila o Sbuteginom promišljanju duhovnosti i ljubavi.

Ravnateljica muzeja Mileva Pejaković Vujošević govorila je o velikim djelima don Branka Sbutege te istaknula da je akademska slikarica Lidija Laforest, posljednja pripadnica čuvene fotografske obitelji Laforest, odlučila donirati obiteljsku sliku 'Mali Franc Laforest prislonjen uz majčin skut' Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor.

Lidija Laforest svojedobno je odlučila pokloniti tu sliku nekoj instituciji koja će je znati sačuvati od daljnjeg propadanja, a upravo je don Branko Sbutega predložio da se to vrijedno umjetničko djelo pokloni Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor. 'Mali Franc Laforest prislonjen uz majčin skut', ulje na platnu nepoznatog autora iz 19. stoljeća, prvi je put u srijedu navečer prikazano javnosti.

Don Branko Sbutega, intelektualac, lingvist, poliglot i župnik crkve Sv. Eustahija u Dobroti, rođen je u Kotoru 8. travnja 1952. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Kotoru, a usporedno je završio i glazbenu školu. Studirao je medicinu u Beogradu, a teologiju u Zagrebu, Beču i Rimu.

Za svećenika se zaredio 15. srpnja 1979. na Gospi od Škrpjela, a župnikom crkve Svetog Eustahija u Dobroti postao je 1982. godine.

Početkom devedesetih u Padovi je osnovao centar za pomoć izbjeglicama s prostora bivše Jugoslavije. Nakon povratka u Kotor 1996. godine nastavio je s humanitarnom radom, mirotvornim angažmanom promičući toleranciju i suživot tijekom godina krize u bivšoj Jugoslaviji.

Poznat je kao osnivač festivala ozbiljne glazbe Kotor arta, a bio je i velik zagovornik zaštite čovjekove okoline. Koautor je knjige 'Stara književnost Boke', a knjiga 'Kurosavin nemir svijeta', objavljena 2006. godine, predstavlja zbornik njegovih tekstova i intervjua.