POBJEDA PROTIV SENDERISTA

Peru objavio da je vođa Svijetle staze nađen mrtav

12.02.2012 u 19:25

Bionic
Reading

Najvažniji vođa peruanske gerilske skupine Svijetla staza (Sendero Luminoso) pronađen je mrtav nakon što su snage sigurnosti pucale na njega u zabačenom prašumskom području poznatom po trgovini drogom, objavio je u nedjelju peruanski predsjednik Ollanta Humala, što je njegova prva velika pobjeda protiv tzv. senderista

Florindo Eleuterio Flores, ratnog imena Artemio, vodio je preostalu skupinu gerilaca koji su se uključili u trgovinu kokainom, nakon što su osnivači te maoističke pobunjeničke skupine zatvoreni za vrijeme krvavog rata protiv države tijekom 1990-ih.

Peru je najveći svjetski vrh uzgajivač koke, sirovog sastojka za kokain. Peruanska policija za borbu protiv droge godinama je pokušavala uhititi Artemia, a Sjedinjene Države su prije dvije godine ponudile višemilijunsku dolarsku nagradu za informaciju koja bi dovela do njegova uhićenja.

Humala, koji se borio protiv senderista kada je bio časnik u 90-ima, obećao je da će pojačati napore na uhićenju onih koje vlada naziva 'narko-teroristima'.

Njegov prethodnik, bivši predsjednik Alan Garcia, nije uspio u pokušaju da uništi nekoliko stotina preostalih pobunjenika koji tek trebaju predati svoje oružje.