ROMNEY VODI 'ZA PRSA'

Perry napadnut zbog zaštite djevojčica od HPV-a

13.09.2011 u 18:20

Bionic
Reading

Mitt Romney poveo je 'za prsa' ispred Ricka Perryja u utrci za republikanskog kandidata za američke predsjedničke izbore 2012. godine, a snagu su donekle povratili Michele Bachmann i Rick Santorum. U sinoćnjoj predizbornoj diskusiji na Floridi, najviše udaraca primio je teksaški guverner Perry, na kojeg su se protukandidati obrušili zajedničkim snagama ne bi li što ranije srušili moguće najopasnijeg protivnika

Udarci na teksaškog guvernera Perryja pljuštali su sa svih strana. Bivši guverner Massachusettsa Romney optužio ga je da želi ukinuti socijalne programe, kroz čije sustave Amerikanci ostvaruju mirovine. Kongresmen iz Teksasa Ron Paul ustvrdio je da je njegov 'zemljak' Perry povisio poreze u toj saveznoj državi, što je bogohulni čin za većinu republikanskih birača.

Da se Perryju ozbiljno zaljuljalo pod nogama, posvjedočio je i čuveni republikanski strateg Mike Murphy. Nakon što se Perry 'pogubio' odgovarajući na pitanje o vanjskoj politici, Murphy je poručio preko Twittera: 'Slušati Perryja kako pokušava sročiti kompliciranu političku rečenicu, isto je kao i gledati čimpanzu kako se igra sa zaključanim kovčegom.'

Perry je ipak većinu napada primio kao veteran – nije zaludu proveo pet godina u ratnom zrakoplovstvu – no opći dojam je da to nije bila njegova najbolja večer, piše Slate. Za razliku od Perryja, Romney je bio uglađen, imao je pripremljene odgovore, a njegovi su napadi bili izbrušeni. Da se kojim slučajem radilo o akademskoj raspravi, Romney bi bio siguran pobjednik, no čini se da publika sastavljena od aktivista pokreta Tea Party još uvijek debelo preferira Perryja. Ključno pitanje odnosi se na republikanske birače u cjelini: ako žele sirovog, konzervativnog Perryja ili odmjerenog i metodičnog Romneyja.

Perryjevi napadi na sustav socijalne sigurnosti mogli bi mu se u konačnici obiti o glavu, jer je gotovo polovica republikanskih glasača u dvije savezne države koje tradicionalno 'odlučuju' izbore - Iowa i Florida - starija od 50 godina.

Romney se uspješno othrvao napadima vezanim uz svoje programe zdravstvenog osiguranja u matičnom Massachusettsu, a Perryjeve ekonomske uspjehe u Teksasu pripisao je spletu okolnosti (izbjegavanje kreditnog sloma zahvaljujući ranijim zakonima te bogatim prirodnim resursima u nafti i plinu). Na pitanje ima li, prema njegovu mišljenju, Perry ikakve zasluge u teksaškom gospodarskom čudu, Romney je ustvrdio da se ne može nazvati dobrim igračem pokera onoga koji u rukama drži četiri asa.

Diskusiju je začinio Ron Paul šaleći se da ne želi biti previše kritičan oko toga što je Perry povisio poreze, jer je kao Teksašanin zabrinut da mu to opet ne učini.

Kongresnica iz Minnesote Michele Bachmann i bivši senator iz Pennsylvanije Rick Santorum napali su Perryja zbog naloga o cijepljenju tinejdžerica protiv HPV infekcije, što je osjetljiva politička operacija zbog zaštite privatnosti i puritanizma u ruralnom SAD-u. Bachmann ga je otvoreno optužila da je time pogodovao lobistima i farmaceutskoj industriji u zamjenu za donacije u kampanji te ga je optužila za 'klijentelistički kapitalizam'. Na Perryjevu opasku da ga je uvrijedila, borbena Bachmann odgovorila je da je ona uvrijeđena u ime svih djevojaka koje su bile prisiljene na cijepljenje.

Ujedno, Perry je zabio autogol inzistirajući na tome da je naložio cijepljenje mladih djevojaka protiv spolne bolesti kako bi zaštitio njihove živote te da nikada nešto slično ne bi ponovio kao predsjednik. Guvernerima je, ustvrdio je, ostavljen određen prostor za eksperimentiranje, na koji predsjednici nemaju pravo. Problem je u tome što je taj argument u vlas isti onome koji iznosi Romney braneći svoju zdravstvenu politiku u Massachusettsu.

Bachman i Santorum ostavili su 'uvjerljiviji dojam' nego na prethodnoj debati u Kaliforniji, ali nije izgledno da bi se, baš kao ni bivši predsjednik Predstavničkog doma Kongresa Newt Gingrich i bivši guverner Utaha Jon Huntsman, mogli vinuti u sedlo i osvojiti republikansku nominaciju za predsjedničke izbore.