HANŽEKOVIĆEVA TUŽBA

Pernar preživio: Imunitet mu ostaje, ali mora paziti na jezik

17.11.2016 u 14:41

Bionic
Reading

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo nije dalo odobrenje za vođenje postupka protiv Ivana Pernara po privatnoj tužbi Marijana Hanžekovića. MIP je slijedio dosadašnju praksu, no članovi MIP-a u raspravi su ipak rekli kako smatraju da Pernarove riječi upućene Hanžekoviću nisu bile primjerene

Govoreći na sjednici MIP-a, njegov predsjednik Žarko Tušek podsjetio je da Ustav propisuje da zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za izraženo mišljenje ili glasovanje u Hrvatskom saboru. Podsjetio je i na raniju praksu MIP-a da se za privatne tužbe ne daje odobrenje za vođenje postupka, odnosno ne skida imunitet.

Međutim, osobno kao zastupnik HDZ-a Tušek je ipak upozorio na neke stvari. 'Imunitet nije osobni privilegij nego je pravno sredstvo za osiguranje neovisnosti djelovanja u Saboru. Smatram da se neprimjerenim izjavama zloupotrebljava taj institut. Pa se onda i postavlja pitanje dokle seže sloboda govora i dokle sežu granice ukusa', kazao je Tušek.

Podsjetio da je najavljeno uskoro donošenje Etičkog kodeksa te je zamolio da do tada svi zastupnici uravnoteže javne nastupe i da političku komunikaciju stave u neki okvir.

Za riječ se javio i Ivan Pernar. 'Ovdje se prividno sudi meni, a zapravo se sudi slobodi govora', kazao je Pernar i ponovno izvrijeđao Hanžekovića ponovivši sve što je rekao i u sabornici, zbog čega mu je i stigla tužba.

Tušek ga je upozorio da se drži teme. 'Hanžeković ima argumente za tužbu, sukladno praksi vi nećete ostati bez imuniteta, ali se suzdržite od govora mržnje i teških riječi', poručio je Tušek.

Da će se uvijek boriti za slobodu govora i da politički stav bude zaštićen, poručila je HNS-ova Nada Turina Đurić. 'Međutim, mi kao zastupnici moramo štititi dignitet Sabora i riječi koje koristimo, ako su ovakve kao Pernarove, nisu primjerene. Govoriti nekome da je smeće, vrag ili sotona nije primjereno', kazala je Turina Đurić.

Način komunikacije Pernaru je zamjerio i HDZ-ov Josip Križanić, a SDP-ov Darko Parić poručio mu je da porazmisli o načinu komunikacije.

Jedini koji je glasao za skidanje imuniteta Pernaru bio je HDZ-ov Tomislav Klarić. 'I ovo sada izlaganje gospodina Pernara dokaz je mojoj tezi. Glasat ću za skidanje imuniteta. Treba biti svjestan svojih riječi, nije u redu da se skrivamo iza saborskih imuniteta', poručio je Klarić.


452818,452636,452394,451705