BARIŠIĆ PREŽIVIO

Dok su svi gledali u Milanovića, Sabor je svašta izglasao, evo i što

10.02.2017 u 14:47

Bionic
Reading

Zbog novonastalih okolnosti i saborski plenum promijenio je dnevni red, pa je točka o skidanju imuniteta Tomislavu Sauchi već ujutro došla na izglasavanje. Oko 12 sati sjednica je nastavljena glasovanjem o povjerenju ministru znanosti Pavi Barišiću, kojega je podržalo 72 zastupnika, dok ih je 49 bilo protiv

Pavo Barišić, ministar znanosti i obrazovanja može, što se tiče SDP-a i HNS-a, biti miran minimalno šest sljedećih mjeseci. Naime, u tom roku oporba ne može tražiti ponovno izlgasavanje nepovjerenja, koje je pak danas preživio. Barišića su danas podržala 72 zastupnika, 49 je bilo protiv, dok je 18 zastupnika, među kojima i Mostovi, bilo suzdržano.  Iako SDP i HNS sljedećih pola godine tražiti izglasavanje nepovjerenja, to pitanje može pokrenuti netko drugi.

Da se Barišiću iskaže nepovjerenje tražili su SDP, HNS i HSU, optužujući ga za plagiranje znanstvenog rada.

'Danas smo mogli vidjeti da Most jako visoko drži etičke standarde, kao i u čuvenim aferama 'kum', jamstva, ovjera potpisa kod javnog bilježnika... Međutim, danas smo saznali još nekoliko stvari. Ovo je problem koji se tiče čitave zemlje jer definitivno je jasno da je Vlada, tj. premijer Titanik vlade izravno ponizio Hrvatski sabor čiji je Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju vrlo jasno rekao da se radi o plagijatoru. I koliko god se premijer Plenković oko toga trudio, nije mogao dokazati suprotno. Vrlo je ružno da smo poslali poruku djeci u školama da mogu bez problema prepisivati jer im to radi i njihov ministar. A jednako tako nije dobro da je saborska govornica od strane premijera Plenkovića iskorištena za tako brutalne napade i uvrede na račun profesora Đikića', komentirao je glasovanje HNS-ov Goran Beus Richembergh.

Prokomentirao je i suzdržane glasove Mosta. 'Ako su htjeli poslati poruku javnosti da ne stoje iza svih HDZ- ovih ministara onda su postigli svoj cilj jer je činjenica da je od danas ministru Barišiću ozbiljno načet legitimitet jer ga je podržalo 72 zastupnika. A vladati se može samo ako iza sebe imate najmanje 76 zastupnika', kazao je.

Izabrani članovi Programskog vijeća HRT-a, Milanoviću potvrđeno zamrzavanje mandata

Saborski zastupnici većinom glasova, uz jedan protiv, onaj Ivana Pernara, potvrdili su prijedlog MIP-a da se skine imunitet Tomislavu Sauchi, ali su jednako tako većinom glasova odbili skinuti imunitet mostovcima Nikoli Grmoji i Mari Kristiću, zbog privatnih tužbi.

Sabor je donio odluku po kojoj od 1. ožujka ove godine počinje mirovati mandat SDP-ovu zastupniku Zoranu Milanoviću.

Jednoglasno je donesena i odluka o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za Imunološki zavod. Za odluku o osnivanju povjerenstva za utvrđivanje odgovornosti za rezultate upravljanja i raspolaganja financijskim i drugim resursima Imunološkog zavoda koju je inicirao Živi zid, a potpisalo 30 zastupnika, glasovali su svi u sabornici nazočni zastupnici, njih 139.

Zastupnici su izglasali i pet članova Programskog vijeća HRT-a - Nikolu Baketu, Vlahu Bogišića, Ivicu Lučića, Zorislava Lukića i Roberta Markta. Glasovalo je sveukupno 134 zastupnika. Među kandidatima bila je i Željka Markić, koja je dobila svega 17 glasova.

Uoči glasovanja burna rasprava o Sauchinom imunitetu

'Jučer su se dogodili šokantni detalji da je novac iz Vlade ispario. Za mnoge je to veliki novac. Radi se o velikom iznosu za obične građane, za samu državu to je malen novac. Iz državnih poduzeća je ranije izvlačen novac. Nitko nije procesuiran pa pretpostavljam da je to zbog nedostatka političke volje', kazao je u kratkoj raspravi Ivan Pernar.

Zastupnike je pozvao da ne odobre pritvaranje Sauche. 'Mislim da je ovaj process sam po sebi besmislen dok se puno ozbiljnije procese ne završi. Kao suđenje Sanaderu, Vidoševiću, a za te krupne ribe u DORH-u nema volje, ali za člana opozicije i puno manji iznos, ne samo da je istraga bila brza već se traži za našeg kolegu pritvor', kazao je Pernar.

Mjera istražnog zatvora je pogrešna, smatra Pernar. 'Odlaskom u zatvor njega se unaprijed osudilo', rekao je Pernar.

Za repliku mu se javio HDZ-ov Stevo Culej. 'Čije ste vi kukavičje jaje, čiji ste vi idol?', upitao je Culej.

'Idi u dječji vrtić i tamo će možda razumijet tvoje pričice. Iz koje si priče izašao? Sada se traži milost za nekog tko to nije zavrijedio. Zar postoji velilki i mali zločin', poručio je Pernaru Culej.

Veća je šansa da će Saucha ići u zatvor za pola milijuna kuna nego Čobanković za 28 puta veći iznos, poručio je Pernar. 'Tko bi se od službenika usudio napisati toliko lažnih putnih naloga', poručio je pak u raspravi HDZ-ov Petar Škorić.

'Jučer su licemjerno prozivali našeg ministra, a pokazalo se da su cijeli mandat plagirali putne naloge', spočitnuo je Škorić SDP-ovcima. 

'Nikakvi spinovi neće sakriti sramotu Kukuriku koalicije', rekao je Škorić.

'Oni koji upiru prstom u druge neka se prvo pogledaju u ogledalo', rekao je Škorić.

Culej je nastavio prozivati SDP-ovce. 'Mali Glavaševiću, ne udaraj dok ja pričam', zaderao se u jednom trenutku.

Škorić je podsjetio i na Sauchin incident na sljemenu kada je zbog vrijeđanja policajaca i osuđen.

SDP je jasno rekao da mu je u interesu da se sve riješi, poručio je SDP-ov Gordan Maras.

'Kolege su govorile da mu ljudski vjeruje da je nevin. A vi tu lešinarite i pokušavate reći nešto o čemu ništa ne znate. Neka se situacija riješi pa ćemo moći govoriti o tome na jedan meritoran način', rekao je Maras.

Za riječ se javio i HDZ-ov Damir Felak, postavivši pitanje je li 550 tisuća cijela cifra. 'Prozivate nas za lešinarenje, a vi sve gradite na lešinarenju', rekao je Felak.

 

Podsjetimo, rano jutros MIP je dao odobrenje za lišenje slobode i pokretanje postupka protiv Tomislava Sauche. Njega DORH sumnjiči da je u periodu od dvije godine sebi priskrbio gotovo 550 tisuća kuna.