MARKO RAKAR ZA TPORTAL

'Perkoviću sam se javio jer mu vjerujem!'

08.04.2010 u 12:01

Bionic
Reading

Prvi opsežniji intervju koji je Marko Rakar dao nakon puštanja na slobodu objavljuje tportal. Kako je doživio uhićenje i cjelodnevni boravak na policiji, zašto se obratio Ivi Josipoviću, odnosno Saši Perkoviću, tko mu podmeće i koliko ima istine u priči s poligrafom?

Kako ste doživjeli uhićenje i cjelodnevni boravak na policiji?

U policiju sam otišao odmah ujutro jer sam se šokirao optužbom da sam ja kriv i budući da imam iskustva s takvim stvarima, a osobito stoga jer me strah, dobrovoljno sam otišao na policiju. Policija je bila korektna, popričali smo, ja sam im objasnio što znam i kako sam do tih saznanja došao i negdje oko jedan diskusija je stala, što je policija očito koristila da bi dobila na vremenu i ishodila dozvole za pretrage.

Što vam je rečeno, zbog čega vas uhićuju? Naime, načelnik kriminalističke policije Vitomir Bijelić je noćas u 'Otvorenom' rekao da su vas uhitili jer je to bio jedini način da vas spriječe u mogućem uništavanju dokaza. Što je istina u priči s poligrafom, jesu li vas zaista uhitili jer ste odbili poligrafsko testiranje?

Da, policija je zatražila poligraf, no moj odvjetnik je savjetovao da na to ne pristajem jer je riječ o mom dobrovoljnom dolasku i jer je riječ o anonimnom komentaru. Mislim da su me uhitili zato što su odlučili u nekome času obaviti pretragu mojih računala te da je to primarni razlog. Ispitivalo me nekoliko policajaca, neposredno njih dvoje.

Imate li ikakvu ideju o tome tko vam podmeće?

Nemam ama baš nikakvu ideju tko bi to mogao biti, a još manje zašto. Nadam se da će se to uskoro rasvijetliti.

Možete li nam ukratko ispričati kronologiju događaja od trenutka kad ste pročitali optužujući komentar na webu? Jeste li se iste noći čuli s predsjednikom Josipovićem? I što vam je rekao, je li vas i on uputio na policiju? Je li vas predsjednik uputio i na Sašu Perkovića? I je li vas Perković nazvao i što vam je još rekao, osim da odete na policiju? Kako to da ste se uopće obratili predsjedniku Josipoviću?

Da razjasnim to s Uredom predsjednika. Ne znam kako drugi, no kada imaš neki problem, a ja sam ga očito imao, onda zoveš ljude u koje imaš povjerenja i koji imaju znanje da ti pomognu. Predsjednika sam odmah izvijestio zato što sam procijenio da je ovo priča koja će neminovno imati konsekvence i na Ured te je bilo logično da ga obavijestim o tome što se dogodilo i objasnim mu razloge zašto ja s time nemam veze. Također, odmah ujutro sam kontaktirao i sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost zato jer ga poznajem, zato jer znam da se on bavi takvim stvarima te sam ga molio za savjet o tome koji je najbolji način da reagiram. On me savjetovao da istoga časa odem u policiju, što sam i učinio, i 20 minuta kasnije bio sam na porti policije. Smatram da sam napravio ono što bi svaka odgovorna osoba napravila na mom mjestu.

Šef kriminalističke policije Vitomir Bijelić sinoć je u 'Otvorenom' izjavio da ste im dali vrlo važne informacije u istrazi oko objave registra branitelja. Je li to točno i o kakvim se informacijama radi?

U policiju sam otišao zato što sam htio riješiti svoj problem i naravno da mi je želja surađivati s policijom te naravno da sam im na raspolaganje stavio svoju ekspertizu u tom polju koju oni možda sami nemaju ili bi im možda trebalo vremena da do tih saznanja dođu, a iz svake policijske serije znamo da je vrijeme kritičan faktor.