OBRANA TRAŽI OSLOBAĐANJE

'Perišić nije kontrolirao Srbe iz Hrvatske i BiH'

31.03.2011 u 13:14

Bionic
Reading

Obrana generala Momčila Perišića zatražila je u četvrtak od sudskog vijeća Haškoga suda da oslobodi bivšeg načelnika generalštaba Vojske Jugoslavije odgovornosti za pokolj u Srebrenici, višegodišnju opsadu i teror Sarajeva i raketiranje Zagreba, tvrdeći da tužitelji nisu dokazali da je pomagao i podržavao počinitelje zločina niti da je imao ovlasti kazniti ih

'Mi vjerujemo da je general Momčilo Perišić pred ovim sudom obranio svoju čast, ugled vojske i dostojanstvo svoga naroda. Zato tražimo da bude oslobođen po svim točkama optužnice', kazao je u Haagu na kraju završnih riječi njegov branitelj Novak Lukić

Tužitelji su u utorak zatražili od sudskoga vijeća da generala Perišića proglasi krivim i osudi na kaznu doživotnog zatvora.

Perišićev odvjetnik Lukić u završnim je riječima poručio da 'nema dokaza' da je general Perišić ikada imao kontrolu nad zapovjednicima snaga bosanskih i hrvatskih Srba Ratkom Mladićem i Milanom Čeleketićem, kao ni nad generalom Milom Mrkšićem, koji su zapovijedali snagama koje su činile zločine u BiH i Hrvatskoj.

Obrana tvrdi da su oficiri Vojske Jugoslavije u vrijeme zločina bili pripadnici vojske bosanskih odnosno hrvatskih Srba te stoga nisu bili pod kontrolom Perišića.

Tužitelji tvrde da je Perišić odgovoran za zločine koje su počinile snage bosanskih i hrvatskih Srba jer ih je kontrolirao preko zapovjednika koji su iz Vojske Jugoslavije prebačeni u njihov sastav, kao i oružjem i drugom logističkom pomoći koju im je pružao u etničkom čišćenju tijekom rata u BiH i Hrvatskoj. Tužitelji smatraju da su slijedom toga Vojska Jugoslavije zajedno s vojnim snagama bosanskih i hrvatskih Srba djelovale kao jedna oružana snaga.

Tužitelji su u završnim riječima Perišića opisali kao osobu koja je iz pozadine osigurala logističke i materijalne pretpostavke za etničko čišćenje i zločine. On je bio jedna od najvažnijih osoba u SR Jugoslaviji koje su provodile državnu politiku potpore snagama bosanskih i hrvatskih Srba iako su znali kakve su im namjere prema nesrpskom stanovništvu u BiH i Hrvatskoj, poručili su tužitelji, koji su ga opisali kao 'ratnika iz sjene' koji se skrivao iza tvrdnji službenog Beograda da SRJ nije sudjelovala u sukobu.

Zločini nad nesrbima u Srebrenici, Sarajevu i Zagrebu bili su 'predvidiva posljedica' nasilne državne politike, čije su kolateralne žrtve bile stotine tisuća nedužnih civila, kazao je tužitelj Mark Harmon podsjetivši da je kreator te politike bio predsjednik Srbije Slobodan Milošević, a da ju je provodio Vrhovni savjet obrane SRJ. Vojska Jugoslavije, čiji je načelnik generalštaba bio Perišić, na temelju odobrenja Vrhovnog savjeta obrane koje je Perišić sam tražio, naoružavala je bosanske i hrvatske Srbe i sudjelovala je u etničkom čišćenju nesrba.

Generala Perišića optužnica tereti u 13 točaka za pomaganje i podržavanje zločina nad civilima u BiH i Hrvatskoj, od čega se četiri točke odnose na raketiranje Zagreba. Optužen je i za propuste u kažnjavanju počinitelja. Tužiteljstvo ga tereti da je pomagao i podržavao snage koje su izvršile masakr tisuća muslimanskih muškaraca u Srebrenici u srpnju 1995, da je pomagao dvogodišnji topnički i snajperski teror stanovnika Sarajeva u kojem su ubijene i ranjene tisuće civila, kao i raketiranje Zagreba višecjevnim raketnim bacačem Orkan 2. i 3. svibnja 1995. u kojima je poginulo najmanje sedam, a ranjeno je najmanje 194 civila.

Suđenje je započelo u listopadu 2008, a Perišić se dobrovoljno predao 2005. godine. Do početka suđenja bio je na privremenoj slobodi.