PODRŠKA DUŽNICIMA

Performans Ujedinjene ljevice u Europskom parlamentu

17.04.2013 u 13:05

Performans Ujedinjene ljevice

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Pripadnici frakcije Ujedinjena europska ljevica, skupine kojoj se namjerava pridružiti i novoizabrani hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Nikola Vuljanić, izveli su performans tijekom rasprave u Strasbourgu o stanju na Cipru podignuvši plakate na kojima je pisalo 'Prste k sebi od Cipra, Portugala, Grčke, Španjolske i Irske'

Njemački političari kritizirali su, uoči glasovanja o odobrenju financijske pomoći Cipru u Bundestagu, najave ciparskih vlasti da će bogatim ruskim ulagačima dodjeljivati ciparsko državljanstvo, prenose u utorak njemački mediji. 'Mislim da je vrlo problematično dijeliti državljanstvo na osnovi novca', rekao je Markus Ferber, predvodnik zastupničkog kluba Kršćansko socijalne unije (CSU) u Europskom parlamentu. On je kritizirao najavu ciparskog državnog vodstva da će onim ruskim ulagačima koji su u tijeku ciparske bankarske krize izgubili 'najmanje tri milijuna eura' dodijeliti ciparsko državljanstvo.

Predstavnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova priopćio je kako je pitanje državljanstva 'nacionalno pitanje' svake pojedine članice Europske unija, pa se stoga njemačka vlada neće očitovati o tom pitanju.
Kao ocjenjuju analitičari, inicijativa ciparske vlade za dodjelu državljanstva bogatim ruskim građanima dolazi u osjetljivom trenutku kada se Bundestag priprema za odobrenje pomoći Cipru. Demokršćansko-liberalna vlada Angele Merkel, koja je na europskoj razini donijela odluku o pomoći, ne može se pouzdati u vlastitu većinu jer su mnogi zastupnici iz demokršćanskog tabora javnim istupima istaknuli nezadovoljstvo ponašanjem ciparskih vlasti. Bundestag bi trebao u četvrtak potvrditi odluku Europskog vijeća o dodjeli pomoći Cipru u vrijednosti od deset milijardi eura.