U BOLNICI DO PONEDJELJKA

Peran demantira: Sanader je znao da ide na sud

Bionic
Reading

Iako je bivši premijer Ivo Sanader jučer ujutro trebao otići na pregled u bolnicu, netko iz Ministarstva pravosuđa, tvrde Sanaderovi odvjetnici, tijekom puta naredio je da kombi sa Sanaderom skrene prema Županijskom sudu, no i dalje nije jasno kako se moglo dogoditi da do jučer nitko nije shvatio da bi se istoga dana kada se održava prvo ročište u suđenju Sanaderu, on istovremeno trebao pojaviti u bolnici na pretragama

Ivi Sanaderu na izlasku iz Remetinca rečeno je da ga se vozi u bolnicu, potvrdila je sinoć u Dnevniku 3 njegova odvjetnica Jadranka Sloković. Kazala je da je neformalno doznala da je netko iz Ministarstva pravosuđa naredio da se kombi u kojem se prevozio Sanader skrene s puta u bolnicu i da ga se dovede u sudnicu na suđenje.

Taj 'netko', piše Jutarnji list, bio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Naime, iako je uprava u zatvoru Remetinec namjeravala odvesti Sanadera u bolnicu, negdje iza 8 sati ujutro, kada je bivši premijer trebao krenuti, netko se sjetio da postoji sudski nalog prema kojem se Sanader u 9:30 mora pojaviti na zagrebačkom Županijskom sudu. Kako bi riješio dvojbu koja je mučila zatvorsku upravu, oko 8.15 sati Bošnjaković je nazvao predsjednika sudskog vijeća u slučaju Hypo Ivana Turudića, te mu rekao da uprava zatvora ne zna treba li Sanadera prvo odvesti u bolnicu ili na sud, pa tek onda u bolnicu. Sudac Turudić očito je jasno rekao ministru tko je zapravo nadležan i čije se odluke i nalozi moraju poštivati, te je nakon toga kombi sa Sanaderom preusmjeren prema Županijskom sudu.

Kako se uopće moglo dogoditi da Sanader ima zakazan pregled u bolnici u isto vrijeme kada se trebao pojaviti na sudu, i zbog čega se uprava zatvora nije dosjetila sudskog naloga, iako mediji već tjednima pišu o tome kada bi se Sanader trebao pojaviti na sudu, i dalje je ostalo nejasno. Odgovor smo pokušali dobiti i od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, u čijem je resoru i Uprava za zatvorski sustav, no na naše pozive nije odgovarao.

Međutim, oglasio se ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Branko Peran, koji je demantirao Sanadera i njegove odvjetnike, rekavši da je Ivo Sanader znao da ide na sud.

'Jučer je zatvorenik Sanader od strane mojih službenika upoznat da ide na sud i sprovođenje je obavljeno kao i već nekoliko puta prije toga i nije bilo nikakvih problema. Sporovođenje je obavljeno na isti način kao i za bilo kojega drugog zatvorenika', izjavio je Hini Peran

Opovrgnuo je nagađanja da je službeno policijsko vozilo krenulo prema bolnici, a onda skrenulo prema sudu.

'Nije mi jasno odakle je došla informacija da je službeno policijsko vozilo krenulo prema bolnici, a onda skrenulo prema sudu. To nije točno jer je vozilo išlo direktno iz zatvora u Remetincu za Županijski sud na Zrinjevac', kazao je ravnatelj Uprave za zatvorski sustav.

Na upit kad će Sanader biti vraćen u zatvor Peran je odgovorio da na to pitanje ne može odgovoriti jer je to u nadležnosti liječničke struke.

Ni Sanaderova obrana ne zna kada će bivši premijer natrag u Remetinec i hoće li biti sposoban za ročište zakazano za četvrtak, 3. studenog.

'Mislim da će do ponedjeljka sigurno ostati u bolnici, a dalje ćemo vidjeti jer sve ovisi o rezultatima pretraga, a koliko mi je poznato nalaz holtera nije baš najbolji', kazao je Goran Suić te dodao da Sanader, kao i posljednja dva, tri tjedna, osjeća tegobe sa srcem i tlakom.