venezuela kao primjer

Peović: Hrvatska nema vlastitu vanjsku politiku

08.02.2019 u 12:26

Bionic
Reading

Kandidatkinja Radničke fronte (RF) za predsjednicu Republike Katarina Peović ocijenila je u petak kako priznavanje Juana Guaidóa za privremenog predsjednika Venezuele pokazuje da Hrvatska nema vlastitu vanjsku politiku već papagajski ponavlja stavove SAD-a i EU-a

Ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je izvijestilo da podržava Guaidóa za privremenog predsjednika Venezuele, kako bi u tom svojstvu proveo predsjedničke izbore kao dio rješenja političke krize u toj zemlji. Guaidó se u siječnju proglasio privremenim predsjednikom nakon što je predsjednik Venezuele Nicolas Maduro odbio raspisivanje prijevremenih predsjedničkih izbora, a priznalo ga je 40-ak zemalja na čelu sa SAD-om.

"SAD i EU podržavaju državni udar i nasilnu i nedemokratsku promjenu vlasti u Venezueli, priznajući za predsjednika Juana Guaidóa, koji nema nikakvog izbornog legitimiteta i protivno svim venezuelanskim i međunarodnim zakonima", izjavila je Peović na konferenciji za novinare pred Ministarstvom vanjskih poslova.

Hrvatska je time pokazala kako nema vlastitu vanjsku politiku već slijedi odluke SAD-a i EU-a.

"U situaciji kada je nacija podijeljena, ne može se svrgavati demokratski izabranog predsjednika na takav način", poručila je Peović ustvrdivši da se radi o klasičnoj američkoj politici intervencionizma, koju Hrvatska ne bi trebala slijediti.

Indikativno je, smatra Peović, što se ni aktualna hrvatska predsjednica niti predsjednički kandidati nisu očitovali o tom pitanju, a trebali bi jer predsjednik Republike ima ulogu sukreatora vanjske politike s Vladom.

"Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije se očitovala jer ima neka preča posla. To je klasična politika predsjednice i Hrvatske koja je sluganska, papagajski ponavljamo stavove EU-a i SAD-a", kazala je Peović.

Odnos Hrvatske i drugih zemalja prema Venezueli je načelno pitanje jer stanovnici Venezuele moraju imati pravo sami odlučiti kakvu politiku žele u svojoj zemlji.

"To nije pitanje o kojem bi trebali odlučivati Donald Trump i američka elita, Amerikancima je ovo već 68. pokušaj državnog udara u drugim zemljama od 1945.", rekla je Peović dodavši da Venezuela, iako ima ozbiljnih problema, nije najgora zemlja na svijetu.