ne pomaže ni f-35

Pentagon u panici: Simulacija trećeg svjetskog rata ukazala na svu ranjivost američke vojske

13.03.2019 u 22:07

Bionic
Reading

Ugledna američka think-tank organizacija RAND ovih dana objavila je izvješće naslova 'Američki sigurnosni deficit', u kojem je ustvrdila kako bi Pentagon, unatoč vojnom proračunu od 700 milijardi dolara i visokotehnološkom arsenalu superoružja, u slučaju izbijanja trećeg svjetskog rata u kombiniranim sukobima s Rusijom i Kinom pretrpio ogromne gubitke

Prema najnovijoj RAND-ovoj (Research and Development) studiji i pripadajućoj simulaciji koju je podržao Pentagon, američka vojska, unatoč najvećem vojnom proračunu na svijetu i čitavom nizu superoružja, ne bi bila u stanju zaustaviti potencijalne ruske i kineske napade.

Prema tom scenariju, ni nosači aviona s F-35, koji se smatra najskupljim borbenim zrakoplovom u povijesti, ne bi uspjeli spasiti američku vojsku u simulacijama borbi koje priprema RAND, a koje je nadgledalo i izaslanstvo Pentagona.

'F-35 vlada nebom kada je na nebu, ali dok je na tlu, on je potpuno beskoristan', izjavio je nakon priređene simulacije bivši zamjenik američkog ministra obrane Robert Work, a prenosi između ostalih portal Inqusitr.

  • +2
Američki F-35 Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Analizirajući simulaciju trećeg svjetskog rata, koji bi se vodio između Sjedinjenih Država s jedne i Kine te Rusije s druge strane, Work je otkrio kako bi u potencijalnom sukobu posebno bili ranjivi američki komunikacijski kanali koji se smatraju 'mozgom i živčanim sustavom' obrane Sjedinjenih Država. Bivši zamjenik ministra obrane pritom je podsjetio kako Peking redovito uvježbava takve vrste napada.

David Ochmanek, jedan od glavnih RAND-ovih analitičara, ističe kako Pentagon zbog pogubnih rezultata simulacije vapi za 'novim rješenjima bez suvišnih pitanja'. Pritom je naglasio kako američko ministarstvo obrane mora obaviti potrebne nadogradnje radi obnove vojne moći i obrane od svih mogućih vrsta napada.

  • +14
Američka vojska Izvor: US Army / Autor: Sgt. Ken Scar

Prije svega, predloženo je povećanje vojnog proračuna za 24 milijarde dolara godišnje, ali i promjena stava Pentagona koji, prema Ochmanekovim riječima, podcjenjuje suparnička pametna oružja.

Korporacija RAND je, inače, osnovana 1946. u Santa Monici kao znanstvena skupina projekta američkog ratnog zrakoplovstva i tvrtke Douglas. Bavi se izradom dugoročnih prognoza i scenarija za američku vojsku. Tvrtka pokreće ratne simulacije 'crveni protiv plavih' još od 1952., a scenariji se podjednako usredotočuju na konvencionalno ratovanje i razmjenu nuklearnih projektila.