obrambeni troškovi

Pentagon opovrgava izvješća da SAD razmatra povlačenje vojnika iz Južne Koreje

21.11.2019 u 11:46

Bionic
Reading

SAD je u četvrtak opovrgnuo južnokorejska novinska izvješća da razmatra povlačenje do 4000 vojnika iz Južne Koreje ako Seul ne plati više za održavanje američkog kontingenta od 28.500 vojnika za slučaj sjevernokorejske agresije

Južnokorejski list Chosun Ilbo objavio je kako je povlačenje američke brigade, što je oko 3000 do 4000 vojnika, razmatrano s čelnicima američke vojske u Južnoj Koreji, a poziva se na neidentificirani diplomatski izvor u Washingtonu.

Izvješće je došlo dva dana nakon što je SAD prekinuo pregovore o obrambenim troškovima nakon zahtjeva da Južna Koreja poveća svoj godišnji doprinos za američki kontingent na 5 milijardi, rekao je južnokorejski dužnosnik, što je više od pet puta nego što plaća sada.

"Apsolutno nema istine u izvješću Chosun Ilba da američko ministarstvo trenutno razmatra bilo kakvo povlačenje s Korejskog poluotoka", rekao je Pentagonov glasnogovornik Jonathan Hoffman.

Ministar obrane Mark Esper kazao je ranije da ne zna ni za kakve planove u slučaju neuspjeha pregovora o diobi troškova.

"Ne prijetimo neprijateljima zbog toga. To su pregovori", rekao je novinarima tijekom puta u Vijetnam.