KINA LJUTA

Pentagon 'grubo iskrivljuje stvarnost'

26.03.2009 u 09:48

Bionic
Reading

Kina je u četvrtak osudila izvješće koje je prethodnog dana objavio Pentagon o kineskoj vojnoj sili, ocjenjujući ga "grubim iskrivljavanjem stvarnosti".

"To je grubo iskrivljavanje stvarnosti i Kina se tome protivi", izjavio je novinarima glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Qin Gang.

"Izvješće koje su objavili Amerikanci nastavlja s lažnom insinuacijom o kineskoj vojnoj prijetnji", dodao je on.

U godišnjem izvješću o Kini američko ministarstvo obrane ocijenilo je da vojni razvoj azijskog diva u nuklearnom, svemirskom i informatičkom području prijeti regionalnoj uravnoteženosti u Aziji.

Qin je pozvao SAD da prekine sa svojim izvješćima "kako bi se izbjegla još veća šteta nanesena vojnim bilateralnim odnosima".

Glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell rekao je u srijedu kako želi "solidniji vojni dijalog" i "više kontakata" s Kinom, za koju je zažalio zbog "pomanjkanja transparentnosti" u području obrane.

Od listopada do kraja veljače, Kina je prekinula vojni dijalog s Washingtonom prosvjedujući tako protiv prodaje oružja SAD-a Tajvanu u vrijednosti 6,5 milijardi dolara.

Peking namjerava povećati vojni proračun za 14, 9 posto ove godine, nakon povećanja od 17,6 posto 2008. godine, ali tvrdi da su njegove namjere isključivo obrambene.