PREGOVORI S CRVENIM KRIŽEM

Pentagon će dozvoliti obiteljske posjete Guantanamu?

12.05.2011 u 12:39

Bionic
Reading

Pentagon razmatra mogućnost da obiteljima odobri posjet zatočenicima u Guantanamu na Kubi, izvijestio je u srijedu Washington Post pozivajući se na kongresne izvore

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC), koji nadzire uvjete u američkom vojnom zatvoru u Guantanamu, u ozbiljnim je pregovorima s Pentagonom oko programa posjeta, kazali su izvori u Kongresu koji su željeli ostati anonimni.

Glasnogovornik ICRC-a Simon Schorno rekao je da organizacija ne želi komentirati svoje povjerljive razgovore s američkim vlastima, no dodao je da bez obzira na to gdje su zatočenici, a posebno u kontekstu njihova dugotrajnog pritvora, 'ICRC će uvijek raditi na ostvarivanju kontakata zatočenika i njihovih obitelji, uključujući posjetima'.

Glasnogovornik Pentagona kazao je da su posjeti dozvoljeni u zatvorima u Iraku i Afganistanu, ali ne i u Guantanamu. Ni glasnogovornik Pentagona nije želio odgovarati na pitanja o bilo kakvim kontaktima s ICRC-om.

Američki predsjednik Barack Obama obećao je zatvaranje tog zatvora u prvoj godini svoga mandata, no nije uspio prevladati političke prepreke.