NAJBOLJE IZ GONG-OVE DEBATE

Penjemo li se na Titanic ili rađamo europski demos?

21.01.2012 u 17:00

Bionic
Reading

Treba li se Hrvatska aktivno uključiti u transformaciju Europe i 'rađanje europskog demosa' ili bi joj bolje bilo da se kloni 'europskog Titanica'? Tportal donosi najzanimljivije dijelove posljednje GONG-ove debate o članstvu Hrvatske u EU-u uoči referenduma

Uz moderiranje ugledne novinarke i urednice Mirjane Rakić, rasprava o prednostima i poteškoćama vezanim uz ulazak u EU vodila se u petak pred publikom u zagrebačkom Gradskom kazalištu Trešnja.

Zagovornike ulaska Hrvatske u EU predstavljali su stručnjakinja za fondove EU-a i bivša diplomatkinja Jasna Marić Krajačić te sociolog s bolonjskim magisterijem zaštite ljudskih prava Vedran Horvat. Na suprotnoj strani našli su se matematičar, informatičari čelnik udruge Volim Hrvatsku Roko Šikić, kao i profesor s Ekonomskog fakulteta u Rijeci i dopredsjednik stranke Volim Hrvatsku – NE u EU, Zvonko Čapko

Marić Krajačić istaknula je da se građani Hrvatske trebaju prisjetiti idealizma koji je postojao na početku pregovora s EU-om. Europa je, unatoč krizi, 'još uvijek društvo zajedničkih vrijednosti, radosti i nadanja'.

Radije nego emocijama, Šikić se u ovom slučaju vodi 'činjenicama' - točnije, od vladajućih traži kvalitetnu analizu o prednostima i teškoćama ulaska u EU, nakon čega tek treba uslijediti javna rasprava. Sve dok se to ne dogodi, on će biti apsolutno protiv ulaska u EU.

Horvat smatra da je za eventualnu neinformiranost građana krivica kako na vladama, tako i na nezainteresiranoj javnosti. RH ima priliku sudjelovati u transformaciji Europe i rađanju europskog demosa i tu priliku valja iskoristiti.

Čapko je, pak, rezolutno protiv 'ukrcavanja na Titanic koji tone'. Prema njegovim procjenama, Hrvatska će ulaskom u EU gubiti oko 1,7 milijardi eura svake godine.

Podsjetimo, u prvom GONG-ovu okršaju na temu članstva u EU sudjelovali su Tvrtko Jakovina i Petar Macut, dok su u drugoj debati snage odmjeriliŽeljko Ivanković Darko Polšek (zagovornici) te Marko Kostanić i Darko Mihajlović (protivnici ulaska u EU).

Povodom referenduma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, GONG je u subotu pozvao građane da iziđu na birališta i ostvare svoje pravo glasa

Treća GONG-ova debata o EU-u