'OVAKO ILI ONAKO'

Pence: Trump će dobiti bitku za Vrhovni sud

04.02.2017 u 22:21

Bionic
Reading

Američki potpredsjednik Mike Pence upozorio je u subotu svoje demokratske suparnike protiv opstruiranja u Kongresu kako bi spriječili potvrdu predsjednikovog kandidata za ispražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu, ustvrdivši da će predsjednik Donald Trump 'ovako ili onako' pobijediti

Trump je u utorak za devetog suca u Vrhovnom sudu kandidirao Neila Gorcucha, 49-godišnjeg konzervativnog suca kojeg očekuje žestoka bitka u Senatu kako bi bio potvrđen na poziciju koja je ispražnjena prije godinu dana.

Ukoliko demokrati odluče blokirati nominaciju, Gorsuch mora prikupiti 60 od 100 glasova u Senatu gdje republikanci imaju 52 mjesta te im nedostaje osam glasova.

Za sada je najmanje jedan demokratski senator najavio da će pokušati blokirati nominaciju Gorsucha kao odmazdu za odluku Mitcha McConella, vođe senatske većine koji je blokirao sva imenovanja bivšeg predsjednika Baracka Obame na tu dužnost.


Pence je kazao da se Gorsuch već sastao s 12 senatora iz obje stranke te da je voljan sastati se sa svih 100 senatora.

'Budite sigurni, radit ćemo s čelnicima Senata kako bi sudac Gorsuch dobio potvrdu svoje nominacije, na ovaj ili onaj način', kazao je Pence. 

'To mjesto ne pripada niti jednoj stranci, ideologiji ili interesnoj skupini', poručio je potpredsjednik Pence

Neil Gorsuch, zagovornik smrtne kazne i gorljivi zagovornik konzervativne Amerike po pitanjima vezanim uz obitelj, vjeru ili pobačaj, trebao bi na tu dužnost doći nakon smrti konzervativnog suca Antonina Scalije u veljači 2016.