narod ima pravo znati

Pence: Biden i njegov sin trebaju biti istraženi zbog poslova s Ukrajinom

03.10.2019 u 23:53

Bionic
Reading

Američki potpredsjednik Mike Pence dao je punu potporu pozivu predsjednika Donalda Trumpa da se istraže poslovi bivšeg potpredsjednika Joea Bidena i njegova sina s Ukrajinom, rekavši da američki narod zaslužuje znati činjenice.

"Američki narod ima pravo znati jesu li potpredsjednik Sjedinjenih Država ili njegova obitelj profitirali od njegova položaja", rekao je Pence novinarima u Scottsdaleu u Arizoni.

U telefonskom razgovoru u srpnju predsjednik Donald Trump je zatražio od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da istraži Bidena, vodećeg demokratskog kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke kao i njegova sina Huntera.

Taj je zahtjev u središtu istrage za opoziv koju su pokrenuli demokrati u Zastupničkom domu optužujući predsjednika da je zlorabio dužnost koju obavlja kako bi prikupio kompromitirajuće podatke o svom političkom protivniku.

Trump je više puta upozorio da je Biden izvršio pritisak na Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužitelja jer je tužitelj pokrenuo istragu o ukrajinskoj plinskoj tvrtki u čijem upravnom odboru je sjedio Hunter Biden.

Pence, koji do sada uglavnom nije komentirao ovaj politički spor, stao je čvrsto uz Trumpa u svojim opaskama.

"Moj prethodnik je imao sina koji je bio plaćen 50.000 dolara mjesečno da bi bio ukrajinskom upravnom odboru u vrijeme dok je potpredsjednik Biden predvodio nastojanja Obamine administracije u Ukrajini, mislim bi to trebalo istražiti", rekao je Pence. "Predsjednik je vrlo jasno rekao kako vjeruje...da bi to i druge zemlje diljem svijeta trebale istražiti".

"Kada vršite drugu po važnosti dužnost u zemlji to ima jedinstvenu odgovornost - ne samo da budete iznad neprimjerenosti, nego da budete iznad izgleda neprimjerenosti, a u ovom slučaju postoje legitimna pitanja koja treba pitati", dodao je Pence u izravnom napadu na Bidena.

Pence je isto tako rekao kako bi demokrati trebali prestati s "beskrajnim istraživanjima" Trumpa.