nije zadovoljan

Penava se obrušio na Ustavni sud zbog ćirilice u Vukovaru: Gdje su prava 30.000 logoraša, gdje su prava silovanih žena?

14.07.2019 u 11:44

Bionic
Reading

Ivan Penava na konferenciji za medije govorio je o odluci Ustavnog suda koja se tiče ostvarivanja prava srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara.

"Kao što je poznato, u Vukovaru smo mukotrpnim radom svih građana Grada Vukovara i političkih aktera u Vukovaru, od mirne reintegracija na ovamo, dostigli određen stupanj zrelosti, snošljivosti, komunikacije, suživota. Taj proces je značajno ugrožen nerazumnim i nasilnim pokušajem uvođenja dvojezičnih natpisa u Vukovaru, koje je pokušala uvesti vlada Zorana Milanovića. Tijekom onih ružnih scena lomljenja tabli mislim da smo svi shvatili da se stvari ne smiju lomiti preko koljena", rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

U Vukovaru je takvim temama nužno prići obazrivo, javlja N1 Televizija.

"Provođenjem nečije zamisli na silu ugrožavamo prava i manjine i većine. Međusobno uvažavanje i razumijevanje preduvjet je napretka ovog grada. Sve što radimo radimo promišljeno i promišljajući poteze kako ne bi narušili stabilnost", rekao je Penava.

"Ustavnom sudu zahvaljujem na pozornosti koju pridaju Vukovaru, ali moram, zbog javnosti i građana, podsjetiti na neke činjenice", rekao je Penava na konferenciji za novinare.

"Sukladno svim božjim, ljudskim zakonima u svemiru, pa i u svijetu oko nas, postoji nekakav red. Postoji red i u našem Ustavu. Temeljna vrijednost Ustava je ljudski život, sloboda, dostojanstvo. Sve te temeljne vrijednosti hrvatskog Ustava, koji je donesen prije rata, bile su definirane i hrvatska država jamči svim pripadnicima naroda ta temeljna ljudska prava. Do narušavanja tih prava došlo je uslijed agresije na državu, kada su Vukovarci masovno ubijani, mučeni, zatvarani, silovani. To je bilo davne '91. godine. Bio je rat i svatko može reći da je rat najveće zlo i da se takve stvari u ratu događaju", rekao je.

  • +3
Ivan Penava Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar

"Ne očekujemo da je država mogla zaštititi građane tog zla, to je bila cijena uspostavljanja države. 30.000 logoraša srpskih koncentracijskih logora, oduzeta im je sloboda, što smo tim ljudima osigurali u ovih 20 godina? Gdje su prava silovanih žena, obitelji poginulih branitelja? Ako je itko u ovoj državi obespravljen i predugo čeka svoja prava, ona je to jedna ogromna, tiha većina koja i danas živi u Vukovaru i u tišini čeka pravdu noseći svoj ogroman križ, koji je otežan izostankom pravde", kazao je Penava.

"Bez trenutka dvojeći i ne želeći bilo kome uskratiti bilo kakvo pravo, moram se pozvati na temeljne odredbe Ustava, božje, ljudske zakone i zdrav razum. Oni govore o tome da se prvo rješavaju ta temeljna pitanja, da prvo je na redu '91. a tek onda neka druga prava koja nisu temeljna koja se potražuju od 2016. godine", rekao je.