uzrok iseljavanja

Penava oštro po Plenkoviću: 'Umjesto tvornica i pogona, s ovom Vladom kao gljive poslije kiše niču afere i pljačka'

30.09.2022 u 13:27

Bionic
Reading

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava rekao je u petak u Osijeku kako je, po posljednjem popisu stanovništva, Hrvatska u 10 godina izgubila više od 400 tisuća stanovnika te da su loša uprava i administracija glavni uzrok tog problema

Na konferenciji za novinare Penava je ocijenio kako je, prema rezultatima popisa, najgore prošla Slavonija, jer je pet slavonskih županija, s nekadašnjih 806 tisuća stanovnika, palo na 666 tisuća, što je 140 tisuća stanovnika manje.

Pitam se što je mjerilo uspjeha politike Andreja Plenkovića, ako to nisu ljudi. Jer, ako ljudi nisu mjerilo stvari, ne znam što jest i grozim se takve politike. Ako će pokušati tražiti izgovore da je to tako zadano - kako je moguće da je Slovačka u 10 godina narasla za 200 tisuća stanovnika?, upitao je Penava.

Smatra kako je, kao i uvijek, problem u lošoj upravi i lošoj administraciji, ali "i onima koji svake četiri godine na izborima ostanu kod kuće, ili daju glas dokazano nesposobnim ljudima".

Jedina istina je da s Vladom Andreja Plenkovića, umjesto da po Hrvatskoj niču tvornice i pogoni, kao gljive poslije kiše niču korupcijske afere i pljačka, i dok je tako Hrvati će nastaviti nestajati, kako iz Hrvatske, tako i iz Bosne i Hercegovine, ustvrdio je Penava.

Pozvao je sve pripadnike hrvatskog naroda, koji imaju pravo glasa na izborima u Bosni i Hercegovini 2. listopada, da podupru kandidate Hrvatskog narodnog sabora, jer su u DP-u svjesni "da odabir ovih kandidata znači manje zlo za Hrvate".

Smatra kako je hrvatska Vlada, iako je za to najodgovornija, propustila ojačati položaj Hrvata u BiH te osnažiti gospodarsku nazočnost Hrvatske u BiH i vitalne državne interese. Budimo svjesni da se ništa sustavno u BiH nakon ovih izbora neće promijeniti. Da bismo nešto promijenili, moramo promijeniti ljude na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, kako bi stvorili politiku, koja će Hrvatima u BiH omogućiti boljitak, ocijenio je Penava.

  • +9
Ivan Penava Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Saborski zastupnik stranke Stipo Mlinarić rekao je kako je podrška kandidatima Hrvatskog narodnog sabora "jedini način da hrvatski narod opstane u BiH".

Mi znamo tko je kriv što se izborni zakon nije promijenio godinama, i što Hrvate predstavljaju one koji su izabrali Bošnjaci, ali danas nije vrijeme da to prozivamo, već je vrijeme da se Hrvati ujedine, i da ih u BiH napokon predstavlja netko koga je izabrao hrvatski, a ne bošnjački narod, ustvrdio je Mlinarić.