Vukovarski gradonačelnik

Penava o Danu sjećanja na žrtvu Vukovara

20.11.2019 u 13:18

Bionic
Reading

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zahvalio je u srijedu svima koji su došli u Vukovar i svojom nazočnošću odali poštovanje gradu i njegovoj žrtvi 1991. godine te je izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim obilježavanjem Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

'Izuzetno sam zadovoljan kako je proteklo ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, sve je bilo na razini na kojoj treba biti, na kojoj je bilo i minulih godina, veliki broj ljudi, dostojanstveno bez ijednog incidenta', rekao je Penava nakon odavanja počasti žrtvama koncentracijskog logora Veleprometa kroz koji je od rujna 1991. do travnja 1992. prošlo na tisuće branitelja i civila.

U izjavi novinarima rekao je kako ima osjećaj ponosa i zadovoljstva jer svi oni koji dolaze u Vukovar gaje duboke emocije i poštovanje prema Vukovaru, a to je i smisao samoga Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Na pitanje novinara je li s članovima Vlade koji su gotovo svi bili u Vukovaru razgovarao o procesuiranju zločina Penava je odgovorio da se te teme u okolnostima obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nisu doticali.

'Naravno da su dužnosnici odgovorni i dužni razmišljati o takvim stvarima 24 sata na dan', rekao je Penava i dodao kako misli da bi se trebalo upitati '…zašto su rezultati tako slabi i treba li osmisliti nove zakone, nove pravilnike, novi sustav i ustroj' jer se stradalnicima rezultati moraju pokazati.

Istaknuo je da se nikome neće dati mira dok je stanje takvo kakvo je te kako nipošto ne treba dopustiti da 'nečiji ego, taština, funkcija i fotelja koči rezultate' koji ponajprije moraju zadovoljiti stradalnike.

U vezi s boravkom članica udruga 'Žena u crnom' iz Beograda te 'Žena iz Zvornika' u Vukovaru i iskazivanjem pijeteta žrtvi njegovih žitelja, istaknuo je da te žene razumiju Vukovarce jer znaju što je bol i neprospavana noć. Podupro je njihove zahtjeve za otvaranje arhiva u kojima su odgovori na pitanje o sudbinama nestalih osoba, a sramotnim je ocijenio to što se u njima drži ono što bi pomoglo riješiti taj golemi humanitarni problem.