sastanak u ministarstvu branitelja

Penava ne odustaje od prosvjeda: I Plenković i ja imamo svoje prolazno vrijeme

20.09.2018 u 15:03

Bionic
Reading

U Ministarstvu hrvatskih branitelja u četvrtak je održan sastanak ministra Tome Medveda s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata i vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom o prosvjedu u Vukovaru najavljenom za 13. listopada zbog neprocesuiranja ratnih zločina u Vukovaru

'Prosvjeda će biti, sastanak nije bio na temu uvjeravanja nego iznošenja stavova, a u gotovo 95 posto stavova razmišljamo jednako', rekao je Penava nakon sastanka.

'Na sastanku nas je bilo 20-ak, 30-ak, i svima je jasno da je ova tematika vrlo bolna, i da je svo ovo vrijeme jako malo napravljeno po tom pitanju i da se svi osjećamo razočarano i izdano i da tako dalje ne može', izjavio je Penava i dodao kako je cilj najavljenog prosvjeda osnažiti institucije da rade svoj posao, a ništa manje i ništa više od toga.

Na izjavu premijera Andreja Plenkovića kako svi moraju snositi političku odgovornost za svoje političke odluke Penava je izjavio kako je Plenković 'sto posto u pravu'.

'Konačno da svi počnemo snositi odgovornost za svoje poteze. Ja imam svoje prolazno vrijeme kada izlazim pred građane, premijer ima svoje prolazno vrijeme kada izlazi pred građane Republike Hrvatske', rekao je Penava.

Poručio je kako ne očekuje reakciju HDZ-a na svoje postupke te dodao da je pitanje hoće li je biti minorno u odnosu na 'sve ostalo'.

'Moja Vlada je na funkciji godinu i pol. Ja sam u politici od 2010. Otpočetka sam jednoznačan u ovom prosvjedu, on je upućen protiv institucija. Nitko pametan ne može prozivati ministra koji je na dužnosti pola godine za odgovornost u proteklih 27 godina, ali da imam pravo u demokratskoj državi reći da 27 godina stvari nisu dobre... To je apel, alarm da se moramo trgnuti i donijeti rezultat', poručio je Penava.

  • +3
Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina, koji je također sudjelovao na sastanku izjavio je kako policija kontinuirano ostvaruje rezultate po pitanju procesuiranja ratnih zločina.

'Policija je ovdje bila u ulozi da prezentira što sve poduzima u suradnji s drugim nadležnim tijelima i to ćemo nastaviti raditi, kao što činimo i dosad', izjavio je Milina.

Uoči sastanka u zgradi ministarstva branitelja, predsjednik Hrvatskoga generalskog zbora Pavao Miljavac poručio je pak da problem procesuiranja ratnih zločina u Vukovaru treba gledati u sklopu procesa mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja, u što je i osobno bio uključen 1998. godine.

Tada je izvršen silan pritisak na hrvatsku stranu, koja je podigla preko 2000 optužnica za ratne zločine, da smanji broj optužnica, pojasnio je Miljavac.

>>> Penava ne odustaje od prosvjeda u Vukovaru: Ako će sankcija biti, neka ih bude

"Bilo je - ili ćete smanjiti broj optužnica ili neće biti mirne reintegracije, pa je onda ostalo tih 90-tak optužnica", kazao je Miljavac dodavši kako ratni zločini ne zastarijevaju pa se optužnice mogu i sada pokrenuti, ali za to se mora imati dokaze.

Na pitanje je li tadašnji predsjednik Republike Franjo Tuđman pogriješio što je pristao na smanjenje broja optužnica u zamjenu za mirnu reintegraciju, Miljavac je odgovorio kako nije pogriješio jer bi u slučaju vojnog oslobađanja tog područja Hrvatska vojska imala velike gubitke.

"Bio bi veliki broj mrtvih, imali smo procjenu o preko 1500 mrvtih jer je to područje bilo jako utvrđeno, ravnica je, bio bi sasvim drugi način ratovanja", ustvrdio je Miljavac.

U međuvremenu je Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi odlučio da neće nazočiti sastanku s Medvedom jer "ne žele da se njihova udruga stavlja u politički kontekst". Ostaju kod ranijih stajališta da podržavaju prosvjed i žele tematsku sjednicu Sabora o stavovima čelnika SDSS-a Milorada Pupovca.