afera 'ina-mol'

Penava: 'Marićev bijeg iz Vlade zasjenio je arbitražu'

07.07.2022 u 12:43

Bionic
Reading

Bijeg iz Vlade ministra financija Zdravka Marića zasjenio je arbitražu pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu, a to je događaj koji spaja bivšega premijera Ivu Sanadera i Marića, poručio je u četvrtak predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava

Dok je Sanader prema sudskoj presudi MOL-u ''predao'' upravljačka prava nad Inom, Marić nije ispunio obećanje Andreja Plenkovića o preuzimanju i otkupu udjela od MOL-a, ističe Penava. Ocijenio je kako nije bilo mudrosti ni političke hrabrosti da se u puno povoljnijim i stabilnijim uvjetima od sadašnjih, još u vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića, koju su činili HDZ i Most, nađe puno bolje i financijski podnošljivije rješenje s Mađarima.

Pokušaj nagodbe srušio je Most iz nerazumijevanja i neznanja, koji sada dolaze na naplatu hrvatskim poreznim obveznicima u vrijednosti od oko 250 milijuna američkih dolara, kaže Penava dodajući kako akteri u ključnim trenucima za zemlju nisu pokazali "državotvorni stav prema energetskoj politici, naftnoj industriji i poslovanju s plinom".

Govoriti o nacionalnoj suverenosti, a pritom rasprodati energetske resurse je samo prazna politička priča koju mogu raspredati oni kojima ozbiljno manjka domovinski duh, kaže Penava.

Pozvao je sve koji su "činili i čine pogreške u odnosu prema Ini" da se javno ispričaju poručivši kako je sada trenutak da se u teškim okolnostima i dolazećoj energetskoj i ekonomskoj krizi traži mudro i održivo rješenje, koje će biti državotvorno i usklađeno s nacionalnim interesima.