KAPITALIST I KOMUNIST

Peking tvrdi kako je osnivač Alibabe i najbogatiji Kinez član Komunističke partije

03.12.2018 u 22:16

Bionic
Reading

Osnivač Alibabe i najbogatiji Kinez Jack Ma član je Komunističke partije te zemlje, prenijeli su ovih dana kineski mediji

Komunistička partija najmnogoljudnije zemlje na svijetu idućih dana će uručiti kineskom milijarderu priznanje tijekom čitavog niza proslava kojima se obilježava četiri desetljeća od gospodarskih reformi u Kini i njezina otvaranja prema svijetu.

O Maovu članstvu u Komunističkoj partiji Kine špekulira se već godinama, a ovih dana je to potvrdio i njegov kolega iz studentskih dana, navodeći kako su se obojica učlanila u jedinu dozvoljenu stranku u Kini tijekom pohađanja fakulteta osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Pravog imena Ma Yun, osnovao je tvrtku Alibaba kao 35-godišnji učitelj engleskog jezika u svom stanu u Hangzou 1999. godine, posudivši nekoliko tisuća dolara. Devetnaest godina kasnije Ma se smatra najbogatijim Kinezom te jednim od najbogatijih i najutjecajnijih biznismena u svijetu.

>>> Snima kung fu filmove i rasprodaje pretvara u šoubiznis. Tko je zapravo ekscentrični vlasnik Alibabe?

Ime za tvrtku Alibaba nekadašnjem učitelju, koji je radio za 15 dolara mjesečno, palo je sasvim slučajno. Naime, dok je razmišljao kako nazvati svoju buduću tvrtku, sjetio se priče o Alibabi i 40 hajduka te je krenuo ispitivati prolaznike na cesti jesu li čuli za junaka iz perzijskih bajki. Nakon što su mu sunarodnjaci odgovorili pozitivno Ma je shvatio kako će ime njegove buduće tvrtke biti poznato svima u svijetu.

Maov put do poslovnog uspjeha nije bio jednostavan, a kineski mediji pišu kako je dvaput padao na prijemnom ispitu na Pedagoškoj akademiji, prije nego što je 1988. konačno uspio upisati željeni fakultet. Nakon diplome teško je dolazio do posla, a navodno nije uspio zadovoljiti uvjete za lokalnog menadžera u lancu brze prehrane Kentucky Fried Chicken (KFC).

  • +22
Jack Ma, osnivač Alibabe Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ma se danas može pohvaliti imovinom vrijednom 36,6 milijardi dolara, a nakon što je 2013. godine odstupio s mjesta glavnog izvršnog direktora Alibabe, kao poslovni lider učestalo predstavlja tvrtku na najvažnijim političkim i poslovnim skupovima u svijetu.

Najbogatiji Kinez današnjice je ujedno kultna figura u internetskoj industriji te privlači pažnju među poduzetnicima, a kao goste često poziva političare i čelnike najvećih svjetskih kompanija u sjedište tvrtke u Hangzhouu. Pored toga, Ma je ikona pop kulture te ga njegovi poklonici dočekuju poput filmske zvijezde.

Alibaba, koju je Ma osnovao s još 17 istomišljenika, danas je najveća e-trgovina u Kini, čija je tržišna vrijednost 420 milijardi dolara, a širom svijeta zapošljava više od 66.000 ljudi.