jačanje bilateralnih odnosa

Pejčinović Burić u službenom posjetu Malti

13.06.2019 u 13:35

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u službenom je posjetu Malti gdje se u četvrtak susrela s kolegom Carmelom Abelom s kojim je razgovarala o globalnim i regionalnim temama te o poboljšanju već dobrih bilateralnih odnosa, priopćeno je iz ministarstva

Pejčinović Burić i malteški ministar vanjskih poslova i trgovine Abela istaknuli su vrlo dobre odnose dviju zemalja, sa željom intenziviranja odnosa, posebice na području trgovine, kulture, turizma i zaštite mora, stoji u priopćenju.

Razmijenjena su mišljenja o aktualnim globalnim i regionalnim temama, kao i temama vezanim uz Europsku uniju, o sveobuhvatnom pristupu migracijama, sigurnosnim pitanjima, te Mediteranu i jugoistočnoj Europi.

Ukazali su na potrebu intenzivnijeg dijaloga i razmjenu dobre prakse i stajališta u okviru hrvatskih priprema za nadolazeće predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.

Jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja bit će i europski put jugoistočne Europe, koji i Malta smatra bitnim, a Hrvatska će organizirati sastanak na vrhu Europske unije i jugoistočne Europe posvećen toj temi, stoji u priopćenju.

Tijekom posjeta ministrica je održala i sastanak sa članovima izaslanstva Malte u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Pejčinović Burić kandidatkinja je za novu glavnu tajnicu te organizacije, uz belgijskog potpredsjednika vlade Didiera Reyndersa.

Parlamentarna skupština VE-a trebala bi izabrati svog novog čelnika ovaj mjesec, a mandat počinje 1. listopada ove godine.