glavna tajnica Vijeća Europe

Pejčinović Burić obećala da će koristiti sve ovlasti da bi zaštitila ljudska prava

02.10.2019 u 19:32

Bionic
Reading

Nova glavna tajnica Vijeća Europe (VE) Marija Pejčinović Burić izjavila je u srijedu da se o ljudskim pravima ne može pregovarati i da će koristiti sve ovlasti kako bi ih poštivale zemlje članice te paneuropske organizacije

Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova postala je 18. rujna čelnica VE-a koji zajedno s Europskim sudom za ljudska prava (ECHR) nadzire stanje ljudskih prava u zemljama 47 zemalja europske regije.

U prvom obraćanju Parlamentarnoj skupštini VE-a u Strasbourgu, Pejčinović Burić je istaknula da se neće ustručavati iskoristiti svoje ovlasti kako bi sve članice poštovale presude ECHR-a.

"Neću se ustručavati iskoristiti svoje ovlasti kako bi tražila objašnjenja za sustavne i trajne probleme u izvršenju presuda ECHR-a", izjavila je i dodala da će se služiti i ostalim instrumentima, poput traženje mišljenja Venecijanske komisije.

"Članice moraju pokazati da poštuju pravne standarde i međunarodnopravne obveze, uključujući Europsku konvenciju o ljudskim pravima. To će biti ključno za obnovu pune vjerodostojnosti i važnosti naše organizacije", istaknula je Pejčinović Burić.

Bivša šefica hrvatske diplomacije upozorila je na negativne trendove u nekim članicama - korupciju, prijetnje neovisnosti pravosuđa i slobodi medija, ograničavanje građanskog društva i aktivista za ljudska prava, neravnopravnost spolova, spolno nasilje te porast govora mržnje i populističke retorike.

Pejčinović-Burić je 14. čelnica i druga žena na čelu međunarodne organizacije sa sjedištem u Strasbourgu 

VE-a je osnovan 1949. i ima 47 država članica - cijelu Europu osim Bjelorusije i Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza. Hrvatska joj se pridružila 1996. 

Vijeće je osnovalo ECHR koji je također smješten u Strasbourgu, Venecijansku komisiju koja okuplja stručnjake za ustavna pitanja i instituciju povjerenika za ljudska prava.