šefica diplomacije

Pejčinović-Burić natjecat će se za glavnu tajnicu Vijeća Europe

11.01.2019 u 11:09

Bionic
Reading

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić jedna je od četiri kandidata koji se natječu za mjesto glavnog tajnika odnosno glavne tajnice Vijeća Europe

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić jedna je od četiri kandidata koji se natječu za mjestu glavnog tajnika ili glavne tajnice Vijeća Europe, objavila je jutros ta organizacija koja okuplja 47 država i ima sjedište u francuskom Strasbourgu, javlja Večernji list.

Konkurenti u utrci za to mjesto su joj belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders, bivši ministar vanjskih poslova Litve Andrius Kubilius te Grčke Dora Bakoyannis.

Intervju sa svakim kandidatom pojedinačno provest će Odbor ministara Vijeća Europe tijekom ožujka. Svoju odluku o konačnoj listi kandidata predložit će Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe koja će izabrati novog tajnika ovoga lipnja, a mandat će početi u listopadu.

Vijeće Europe je međunarodna organizacija, utemeljena 1949., koja se bavi zaštitom ljudskih prava, demokracije i vladavine prava u Europi. Hrvatska je nedavno, od svibnja do studenog 2018., po prvi put predsjedala Odborom ministara Vijeća Europe.