glavna tajnica vijeća europe

Pejčinović Burić među prvima čestitali politički oponenti, Plenković poručuje: Ovo je potvrda snažnog vanjskopolitičkog položaja Hrvatske

26.06.2019 u 20:53

Bionic
Reading

Nakon što je u srijedu navečer ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe, zaredale su se čestitke. Prve su stigle iz redova HDZ-ovih političkih oponenata. Na Twitteru se pak oglasio i premijer Plenković

Na Twitteru se s čestitkom oglasila i Vlada, tj. premijer Andrej Plenković koji joj je čestitao na 'sjajnom rezultatu koji je postigla, što je naš najveći diplomatski uspjeh u kandidaturama za međunarodne institucije, ali i potvrda snažnog vanjskopolitičkog položaja Hrvatske danas'.

Mariji Pječinović Burić među prvima je čestitao predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

'Premda je iz HDZ-a, drago mi je što je netko iz RH izabran na tako visoku funkciju. Čestitam Mariji Pejčinović Burić i želim joj puno uspjeha na novoj dužnosti, a Plenkoviću želim da što prije da ostavku i raspiše izbore. Jer on u Europu, sad je to sasvim jasno, tako skoro neće', poručio je na Twitteru.

Čestitka je stigla i iz SDP-a, tj od Domagoja Hajdukovića, međunarodnog tajnika stranke člana parlamentarne skupštine Vijeća Europe koji je i glasao na izboru za glavnog tajnika VE.

'Čestitam Mariji Pejčinović Burić, novoj glavnoj tajnici Vijeća Europe! Velika je čast i odgovornost biti prva Hrvatica na čelu jedne velike međunarodne organizcije. Na njoj je da opravda ukazano povjerenje i osvjetla nam obraz. Želim joj uspjeha i sreće u radu na čelu najstarije paneuropske institucije koja štiti i promiče ljudska prava, vladavinu prava i demokracije!', kazao je Hajduković za tportal.

'Pozdravljam izbor Marije Pejčinović Burić iz više razloga. Prvi je što je poznajem 28 godina i znam da iznimno dobro poznaje mehanizme svih europskih institucija. Drugi je taj što sam s njom iscrpno razgovarao o problemima i izazovima Vijeća Europe koje je u dubokoj krizi i podržavam načine na koje se namjerava uhvatiti u koštac s tim iznimno zahtjevnim poslom. I treće, znajući da se radi o vrlo sposobnoj i iskusnoj osobi, nikad ne bih prema njoj postupio tako bezobzirno i neodgovorno kao što je HDZ postupio prema Vesni Pusić kao kandidatkinji za poziciju glavne tajnice UN-a. Gospođu Burić Pejčinović očekuje jedna od najvrućih stolica u Europi i zaslužuje potporu i povjerenje da spasi i u mirne vode privede brod Vijeća Europe kao najstarije europske institucije koja već 70 godina skrbi o ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava', poručio je Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik Glasa koji je također glasao na izborima u srijedu.

  • +6
Marija Pejčinović Burić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Očekuje da će Pejčinović Burić i Dunja Mijatović, visoka predstavnica Vijeća Europe za ljudska prava, usko surađivati i napraviti bitne pomake nabolje.