ČUDOM IZBJEGNUTA HAVARIJA

Pehist 'Marko Polo' ponovno otplovio prema Anconi

02.11.2012 u 09:20

Bionic
Reading

Je li trajekt 'Marko Polo' trebao ploviti po olujnom nevremenu? Tko je kriv za to što je brod s više od 700 putnika jedva doplovio iz Ancone u Split? Utvrdit će se to u istrazi koju vode inspektori splitske Lučke kapetanije. Nakon prospavane noći trebala bi se oglasiti i Jadrolinija, iz koje jučer nisu željeli davati izjave

Samo je Ministarstvo pomorstva potvrdilo da je petero putnika lakše ozlijeđeno te da je uništeno nekoliko vozila. Putnicima na brodu nije bilo nimalo ugodno, imali su osjećaj da će valovi prevrnuti brod. Kažu, samo je čudom izbjegnuta havarija. Za razliku od putnika, koji su ispričali da je noć na Marku Polu bila strašna te da se brod ljuljao i naginjao, za kapetana Borena Lupiju sve je bilo već viđeno. Kaže da je takvog nevremena bilo i prije.

Na trajektu je bilo 758 putnika, sedam autobusa, 16 kamiona, dva kombija, 92 osobna vozila i dva motocikla. Šteta na vozilima još se utvrđuje. Svim putnicima bit će nadoknađena šteta nastala tijekom putovanja. Brod nije oštećen, a nakon dolaska u splitsku luku inspekcija je utvrdila kvar na sustavu automatske identifikacije, to jest na dojavnom sustavu koji je odmah popravljen.

Trajekt je sinoć ponovno otplovio prema Anconi. Podsjetimo, 120-metarski Jadrolinijin trajekt Marko Polo prije tri godine nasukao se na otočić Sit, između zadarskoga i šibenskog arhipelaga, a prije toga udario je u još jedan otočić. Naime, posada je tada zaboravila promijeniti smjer plovidbe.