multisistemski inflamatorni sindrom

Pedijatar Jovančević o sindromu od kojeg je preminuo desetogodišnji dječak: To nije ekskluziva korone, može se javiti kod svake infekcije. Evo kako prepoznati znakove

25.01.2021 u 11:47

Bionic
Reading

'Multisistemski imuni odgovor životno je ugrožavajuće stanje koje susrećemo u bilo kojim infekcijama dječje dobi. To nije ekskluziva korone', kazao je za tportal poznati pedijatar Milivoj Jovančević nakon što je tijekom vikenda od multisistemskog inflamatornog sindroma uzrokovanog koronavirusom u Zagrebu preminuo 10-godišnji dječak

Kako je objasnio ministar zdravstva Vili Beroš, dječak je najvjerojatnije preminuo od multisistemskog inflamatornog sindroma. 'Prema literaturi, kod djece u dobi od dvije do 15 godina zbog infekcije može doći do prekomjernog upalnog odgovora koji zahvaća krvne žile te može zahvatiti i više organa - srce, pluća, bubrege - i nerijetko završava najtežim ishodom te se to najvjerojatnije dogodilo u ovom slučaju', dodao je.

Pedijatar Jovančević naglašava upravo činjenicu da svaka infekcija može dovesti do ovog sindroma kod djece, prema nekim podacima, kaže, čak i češće nego u slučaju korone.

'Ovo može pokrenuti bilo koja infekcija, pa i gripa. Imali smo tako kombinaciju gripe i streptokoka u grlu, što je jedna kaskada te borba za život i stabilnost cirkulacije. Riječ je o životno ugrožavajućem stanju koje susrećemo pri bilo kojim infekcijama dječje dobi, nije ekskluziva korone. Mislim da se u slučaju korone rjeđe javlja kod djece nego kao posljedica drugih bolesti', kaže.

On se u svojoj praksi nije susreo s multisistemskim imunim odgovorom uzrokovanim koronom.

Naglašava da su simptomi svih uzročnika jednaki. Ipak, u slučaju korone javlja se osip na tijelu djeteta.

  • +10
Milivoj Jovančević Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Ono što je ipak specifično za taj sindrom ako ga uzrokuje korona su osipi, što se inače kod drugih u pravilu ne vidi. Sve ovo ostalo, glavobolje, visoka temperatura, loše opće stanje, bolovi u trbuhu, probavne smetnje i razvoj teškog stanja koje nalikuje na sepsu - svake godine imam nekolicinu djece koja su u toj kategoriji', naglašava.

Smatra da roditeljima nakon ovog smrtnog slučaja ne treba ulijevati strah i širiti paniku.

'Kao i kod svega, treba biti razuman i pratiti opće stanje djeteta. Ako opće stanje djeteta nije dobro, ako je roditelj zabrinut, ako je temperatura visoka, pogotovo ako je praćena tresavicom, ako je dijete pospano, to zahtijeva hitnu konzultaciju s pedijatrom, potom i infektologom', ističe.

Slijede pregled i vađenje krvi jer prije svega treba isključiti sepsu koja dolazi s istim simptomima.

'Puno je veća šansa da netko s tim simptomima ima sepsu nego postcovid, a sepsa je i opasnija', ističe Jovančević.

'Dobro je da se govori o tome kako bi roditelji znali prepoznati simptome, no ne treba raditi histeriju i ulijevati im strah. To je besmisleno i beskorisno', zaključio je.