KANDIDAT ZA ŠEFA STRANKE

Peđa Grbin: 'Nije Bernardić jedini kriv za izborni poraz, i drugi su se trebali maknuti'

09.07.2020 u 17:00

Bionic
Reading

Peđa Grbin komentirao je svoju kandidaturu za predsjednika SDP-a koju je najavio danas na Facebooku, a osvrnuo se i na izborni poraz i ostavku Davora Bernardića

U Newsroomu N1 Grbin je ustvrdio da SDP nema vremena za čekanje jer se nalazi u teškom stanju.

'Potrebno je krenuti raditi odmah. Mislim da imam znanje i energiju koje je SDP-u potrebno u ovom trenutku', rekao je i dodao da tajnih sastanaka nema, ali 'ima stotine razgovora koje sam vodio s članovima i članicama stranke u posljednja tri dana.'

Ako se SDP ne promijeni, rezultat na drugim izborima može biti samo gori, poručuje Grbin.

'Ne smijemo bježati od demokracije u državi, pa tako ni od demokracije u SDP-u. Na demokraciji se treba raditi. Potrebno je pogledati u sebe i vidjeti gdje smo pogriješili', dodaje.

Kaže da je tražio da Davor Bernardić ode, ali ne zato što ima nešto osobno protiv njega, već je smatrao da se strankom nije dobro upravljao i vidio je kuda to vodi. Dodaje da je Bernardićem često razgovarao. 'Mogu razgovarati sa svakim, koliko god trebali i trajalo... Nekad su mi draži oni koji me kritiziraju od onih koji mi povlađuju.'

Poručuje da SDP treba početi privlačiti nove ljude i to je put na koji ga želi vratiti. Danas mu se, kaže, javilo više bivših članova stranke, koji bi se vratili ako se SDP promijeni.

Arsena Bauka ne vidi na mjestu glavnog tajnika stranke. 'SDP trebamo graditi na novim ljudima.'

Davor Bernardić i Peđa Grbin Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Unutarstranački izbori planirani su za rujan. Što se tiče osobe koja bi vodila klub u Saboru, to će, kaže, dogovoriti na Predsjedništvu. 'Hrvatski sabor je moje radno mjesto, moj poziv', rekao je.

'Odgovornost za stanje u SDP-u počinje od onog koji je na vrhu. Nakon toga se širi - na predsjedništvo i one koji su kimali glavama, a širi se i na nas ostale', kaže.

Platforma Možemo! je, kaže, dobrodošli saveznik za borbu protiv nepravde i zelenu politiku, te je dobar saveznik SDP-u, koji je, ističe Grbin, stranka ljevice. 'Ponovno ćemo vratiti tu snagu i emociju koju gledamo na izbornoj slici Možemo!', poručio je.

'Hrvatska neće čekati da se zbrojimo i uzmemo godinu ili dvije pauze'

Grbin je gostovao i u RTL-u Danas gdje je ponovio kako bi unutarstranačke izbore trebali održati što prije. 

'Hrvatska neće čekati za nas da se zbrojimo i uzmemo godinu ili dvije pauze', rekao je Grbin koji se nada da neće biti jedini kandidat u utrci za novog šefa SDP-a. 

'Mišo Krstičević je jedan pozitivan lik, sviđaju mi se njegovi nastupi. Mislim da je svojim idejama i stavovima jedan od onih s kojima ću u budućnost graditi SDP', kaže Grbin dodajući da ga vidi u svom timu, kao i niz drugih koji nisu eksponirani i koji ne obnašaju trenutno javnu dužnost, ali svojim idejama mogu pomoći da se izgradi novi SDP i omogućiti Hrvatskoj da krene u bolji put u budućnost.

Nije htio otkrivati o kojim imenima se radi jer, kako kaže, za to nije vrijeme. 'Mi imamo izbore po načelu jedan član jedan glas. Vrlo je jasno koga želim - ljude koji imaju ideje i koji imaju rezultate.'

O POBJEDI ANDREJA PLENKOVIĆA

Dobro da nema skretanja udesno

U RTL-u Danas Grbin se osvrnuo i na pobjedu Andreja Plenkovića na izborima. Drago mu je, kaže, da nema skretanja udesno. 

'Od drugog mandata Andreja Plenkovića očekuje da ne kradu, da ne sklapaju dealovi oko vjetroelektrana da bi se nekome pogodovalo, da se ne dogovara s MOL-om da se hrvatska nafta izvozi u Mađarsku ako se može kod nas prerađivati...

'Koliko će ta očekivanja biti ostvarena, to je upitno. Iskustvo koje smo imali s HDZ-om govori da je ovo što smo gledali vrh sante leda', zaključio je

Na upit o Hajdašu Dončiću na mjestu potpredsjednika, kratko je odgovorio: ''On ima i ideje i rezultate'.

Osvrnuo se ponovno i na Bauka za kojeg kaže da ima kvalitete koje mu nitko ne može osporiti niti zamjeriti.

Odradio je, tvrdi Grbin, korektan posao kao predsjednik Kluba zastupnika kada šef stranke to nije htio učiniti, ali nije siguran da se istovremeno može biti glavni tajnik SDP-a i zastupnik u Saboru.

'Članovi očekuju da glavni tajnik bude drugi motor uz predsjednika stranbke', rekao je Grbin, a na pitanje što će biti s gradskom organizacijom SDP-a, kaže kako je to na Marasu i na članovima.

'Jedan od najvećih problema koji smo imali u SDP-u je pretjrano petljanje iz centrale ka lokalnim orgaizacijama. Ako želimo uspjeh lokalne organizacije trebaju autonomiju koju će pratiti odgovornost', rekao je Grbin komentirajući ponovno i Bernardića koji je postupio ispravno kad je zbog izbornog poraza otišao s mjesta šefa stranke.

Ozbiljan šamar

'Hvala mu na tome. Napravio je dobru stvar. Rekao je: kada dobiješ ovakav rezultat, ne možeš ostati. On se s funkcija maknuo. Mislim da nije jedini kriv, trebali su se i drugi maknuti. Sljedeći tjedan imamo Predsjedništvo i Glavni odbor, a u ovom trenutku ne trebamo licitirati niti inzistirati na bilo čijoj ostavci. Odgovornost je poznata, u nedjelju su je utvrdili birači. Opalili su nam ozbiljan šamar i rekli: mijenjate se ili ćete propasti'. Ako to nismo u stanju sami prihvatiti i shvatiti, za SDP nema budućnosti. Ja sam uvjeren da je svijest o potrebi promjene velik', kaže Grbin.

U Dnevniku HRT-a odgovorio je na pitanje je li on kandidat skupine koja se 'obično naziva Bernardićevi protivnici'.

'Ne. Klanova i klika u SDP-u više ne smije biti. Ja sam svoj, izašao sam pred članove i članice SDP-a, izašao sam sa svojom kandidaturom, bit ću kandidat svih onih koji me podrže i svih onih koji mi žele pomoći da promijenimo SDP i da stvorimo novu stranku u korist nove i bolje Hrvatske', rekao je za HRT.