ZAHTJEV HND-A

PDV za novine treba smanjiti na pet posto

05.10.2012 u 18:39

Bionic
Reading

Zbog teškog stanja u tiskanim medijima koji se suočavaju s padom naklade i prihoda od oglašavanja, nelikvidnošću, rezanjem prava i otpuštanjima te u konačnici gašenjem, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražili su danas da se PDV na tiskovine smanji barem na pet posto

Najgore je u tiskanim medijima koji su, osim zbog gospodarske krize, u takvo stanje došli jer su pod izravnim utjecajem novih medija, ustvrdio je na konferenciji za novinare predsjednik HND-a Zdenko Duka koji smatra da bi PDV na tiskovine trebalo smanjiti s deset na barem pet posto.

Upozorio je da je naklada u ovoj godini pala za deset posto, a nelikvidnost je tolika da banke drže glavni vlasnički udio u medijima.

Zbog takvog stanja, rekao je Duka, ne smije se amnestirati vlasnike koji su do prije pet godina iz tih medija izvlačili veliki profit i bavili se drugim aktivnostima.

Predsjednik SNH Anton Filić smatra da država, zbog dramatičnog stanja u medijima, ne smije ostati po strani te da bi im raznim mjerama trebala pomoći.

S tim u vezi sindikat će morati nešto poduzeti, rekao je Filić, koji se zauzima za smanjenje PDV-a na tri posto te za osnutak fonda za subvencioniranje kupnje novina, kao u Francuskoj.

Čelnici novinarskog društva i sindikata posebno teškim ocijenili su stanje u 'Vjesniku', u kojem je pokrenut stečaj, a zaposleni su bez plaće devet mjeseci, te u nedavno ugašenom tjedniku 'Forum' u vlasništvu 'Večernjeg lista' čije se novinare sada, kako tvrde, diskriminira.

Glavni povjerenik SNH u 'Večernjem listu' Dražen Ćurić ustvrdio je da su novinari tog dnevnika koji su bili u štrajku smišljeno prebačeni u novoosnovani tjednik 'Forum', koji je nakon toga ugašen.

'Sada, kada gledamo unazad, vidimo da je riječ o smišljenom pothvatu. Prvo su nas locirali, zatim identificirali, transferirali i izolirali, a sve kako bi nas se riješili', rekao je Ćurić.

Ustvrdio je kako su većini tih vrhunskih novinara koji ponovno trebaju početi raditi u 'Večernjem listu' ponuđeni ugovori koji ih promoviraju u početnike, a nekima se 'status spušta za čak tri stepenice'.