PRIJEDLOG KOSORIČINIH SAVJETNIKA

PDV bi mogao skočiti na 25 posto!

Bionic
Reading

Ekonomski savjetnici premijerke Jadranke Kosor navodno predlažu povećanje PDV-a na 25 posto s već 'podebljanih' 23, u slučaju da se zaista ukine harač. U tom slučaju Hrvatska bi bila zemlja koja ima najveći PDV u Europi

Porez na dohodak u Europskoj uniji može biti od 15 do naviše 25 posto. U slučaju da se ovakav prijedlog prihvati, Hrvatska bi postala europski rekorder i prva koja se odlučila na takav potez u krizi kroz koju je i Grčka prošla bez povećavanja PDV-a.

I sa sadašnjom stopom PDV-a od 23 posto, kako upozorava tvorac ekonomskog programa SDP-a Branko Grčić, Hrvatska se nalazi pri samom vrhu među europskim zemljama po visini tog poreznog opterećenja.

'Moramo PDV vratiti na stopu od 22 posto jer je lanjsko povećanje tog poreza povećalo troškove života, smanjilo raspoloživi dohodak građana i oslabilo potrošnju. Ako se razmišlja o povećanju PDV-a, to bi značilo produbljivanje spomenutih negativnih trendova', kaže ocjenjuje Grčić, čiji je stav da je povećanje PDV-a čak gore i od 'harača'.

Posebni porez ipak je ograničenog trajanja, a PDV je trajnijeg karaktera. U prilog Grčićevoj tvrdnji ide podatak da stopa PDV-a nije dirana punih 12 godina, sve do kolovoza prošle godine kada, međutim, nije smanjena, nego povećana. O smanjenju tog poreza ozbiljno se razmišljalo 2000. kada je na vlast došla koalicija predvođena SDP-om, a smanjenje tog poreza najavljivala je u svom programu i tada Sanaderova stranka koja je čak u Saboru i izglasala njegovo smanjenje, da bi poslije tu odluku i povukla.

Zanimljivo je i kako nije slučajno da globalna kriza i pogoršana ekonomska situacija ni u jednoj od nabrojenih zemalja nije tamošnje vlade navela na potez da povećaju PDV, što je, međutim, učinila Vlada Jadranke Kosor.

'Svako povećanje poreza na najšire oblike potrošnje, a to je upravo PDV, najviše pogodi najsiromašnije. Prvo načelo porezne politike je pravedna raspodjela poreznog tereta, a to kod nas nije slučaj. Da bi bio slučaj, mora se jače oporezovati imovina, spekulativna zarada i drugi oblici dohotka gdje se ostvaruju visoki profiti', komentira Branko Grčić.

Kod PDV-a, kako upozoravaju porezni stručnjaci, valja voditi računa i o tome da visoke stope potiču sivu ekonomiju. Hrvatska godišnje prikupi od PDV-a oko 35 milijardi kuna, a udio sive ekonomije procjenjuje se na pedesetak milijarda kuna. Ako bi se PDV povećao na 25 posto, prije bi se povećala siva ekonomija nego što bi proračunski prihod od ovog poreza značajnije skočio.