NAJNOVIJA AFERA

Pavo Barišić: Nisam plagirao samoga sebe!

09.02.2017 u 13:33

Bionic
Reading

Dok se u Saboru raspravlja o povjerenju ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću zbog afere Plagijat, na pomolu je novi skandal. U javnost je isplivala prijava protiv Barišića u Njemačkoj, u kojoj je hrvatski ministar navodno autoplagirao vlastitu doktorsku disertaciju 'Svijet i etos. Hegelov stav prema propasti Zapada', zbog čega bi mogao ostati bez titule. Barišić, međutim, sve opet nastoji opovrgnuti

Ministar Pavo Barišić tvrdi da su ga znanstvenici Ivan Đikić i Jure Zovko optužili da je prilikom izrade svoje doktorske disertacije na Sveučilištu u Augsburgu 'plagirao samoga sebe tako što je dijelove svoje doktorske disertacije iz 1989. prethodno objavio kao članke u znanstvenim časopisima'.

'Ta je optužba posve besmislena zato što ministar Barišić nije prekršio nijednu odredbu iz pravilnika Sveučilišta u Augsburgu, koji dopušta prethodno objavljivanje dijelova doktorske disertacije. Usto je svoju disertaciju napisao boraveći u Augsburgu 1987. - 1989. i pod neposrednim nadzorom svojega sveučilišnog mentora, prof. dr. sc. Arna Baruzzija, koji je odobrio objavljivanje svih članaka nastalih u postupku njezine izrade. Štoviše, jedan od tih članaka objavljen je u poznatom časopisu Philosophisches Jahrbuch, koji je uređivao sam prof. Baruzzi.

Pojam 'autoplagijata' koji uvode prof. dr. sc. Ivan Đikić i prof. dr. sc. Jure Zovko te ružno svjetlo koje njihova optužba baca na ugledno Sveučiliste u Augsburgu nažalost nimalo ne pridonose afirmaciji hrvatske akademske zajednice', piše na stranicama MZOS-a.

U prijavi Ivana Đikića i Jure Zovka stoji da je doktorska disertacija Pave Barišića autoplagijat u ukupno 80 posto sadržaja. Inače, Jure Zovko, redovni profesor na Odjelu za filozofiju Sveučilišta u Zadru, stekao je magistarsku, a potom i doktorsku titulu iz filozofije na sveučilištu Albert-Ludwigs-Universität Freiburg im Breisgau.

Izjavu ministra Barišića u cijelosti možete pročitati ovdje.