stranka rada i solidarnosti

Pavičić Vukičević: Divjak tvrdi da je nastava obavezna, znamo da to nije stav vlade. Zbunjeni smo

05.06.2020 u 13:29

Bionic
Reading

Stranka rada i solidarnosti izvijestila je u petak da su zbunjeni izjavama ministrice obrazovanja Blaženke Divjak jer je devet posljednjih dana školske godine odredila kao obvezne, suprotno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Vlade, koju su pozvali da razrješi tu dilemu

"Upute o tome kako treba organizirati odgojno-obrazovni rad su vrlo jasne, Vlada je vrlo jasno rekla da je moguć povratak u školske klupe, ali nije obavezan. Sve nas je zbunila reakcija ministrice Divjak koja je od ponedjeljka obavezno pozvala djecu na nastavu. Govorimo o samo devet nastavnih dana", rekla je novinarima potpredsjednica stranke Jelena Pavičić Vukičević.

Istaknula je da se roditelje i djecu dodatno zbunjuje pozivom na obveznu nastavu.

"Tražimo od Vlade da se na neki način distancira od onoga što govori ministrica Divjak, jer znamo da ovo nije stav Vlade. Napomenula bih da su u cijelom ovom periodu svi vrtići i škole bili otvoreni, upravo za onu djecu čiji su roditelji bili u radnoj obvezi i nisu mogli na drugi način zbrinuti svoje dijete", naglasila je Pavičić Vukičević.

Ustvrdila je kako se izjave ministrice Divjak kose s uputama HZJZ-a, te da očekuje od Vlade da razrješi tu dilemu.

Objasnila je da se u Zagrebu nastava odvija na 433 lokacije, a njihove procjene govore o 172 objekta oštećena u potresu, gdje na njih samo 13 1. rujna neće moći biti nastave. Za neuporabljive objekte, kazala je, napravljen je raspored te će svako dijete imati adekvatan prostor za normalno pohađanje nastave.

Pavičić Vukičević najavila je otvaranje digitalne platforme "Mentalno zdravlje", a koja će pomoći svima u psihološki zahtjevnom razdoblju koji dolazi nakon pandemije koronavirusa.

Posvećena je stručnjacima, djeci, mladima, roditeljima, svim zainteresiranim grupama i pojedincima, a tamo će naći sadržaje koji su besplatni, koji će pomoći svima da post-covid period najlakše preživimo, najavila je Pavičić Vukičević.

Član predsjedništva Stranke rada i solidarnosti Ivica Lovrić podsjetio je da će prema Zakonu o udžbenicima iz državnog proračuna biti kupljeni svi udžbenici za sve učenike osnovnih škola, ali neće biti kupljeni za učenike srednjih škola, a neće biti kupljeni drugi nastavni materijali za osnovnoškolce.

"To će biti iznimno veliki udar na obitelji, na sve one izvan grada Zagreba. Podsjetit ću da ćemo u Zagrebu kupiti udžbenike za sve učenike srednjih škola, a isto tako kupit ćemo, kao i prošle godine, dodatne nastavne materijale za učenike osnovnih škola", kazao je Lovrić.

Lovrić je pozvao Vladu da kupi udžbenike za sve učenike srednjih škola i dodatne nastavne materijale za osnovnoškolce.

U ovom trenutku, dodao je, "Ministarstvo znanosti i obrazovanja pripremilo je 320 milijuna kuna za kupovinu 110 tisuća tableta i negdje 40 tisuća laptopa. Odgovorno tvrdim, oprema koja hrvatskim školama ne treba".

Smatra da bi bilo puno logičnije i stručno opravdanije da se taj novac uloži u udžbenike, a ukoliko to ne bi bilo moguće, da se uloži u obnovu zagrebačkih škola pogođenih u potresu.

Rekao je kako do danas iz državnog proračuna nije izdvojena niti jedna kuna za obnovu zagrebačkih škola, a nemaju niti naznaka da će nešto biti izdvojeno.na