šansa od zaraze je 10 puta manja

Pavić Šimetin: 'Osoba koja je cijepljena, a zarazi se, kraće je zarazna i ima manje šanse da zarazi nekog drugog'

08.11.2021 u 09:26

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji Hrvatskoga radija U mreži Prvog, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin rekla je kako se povratkom učenika u škole očekuje novi rast broja zaraženih u toj populaciji. A protiv uvođenja covid potvrda u školstvo, dok za to ne postoji odluka Ustavnog suda, predsjednik je Sindikata Preporod Željko Stipić

Za tjedan dana svi zaposlenici u državnim i javnim službama morat će imati covid potvrde, kao i građani koji se budu koristili njihovim uslugama i dolazili u njihove prostore. Hoće li to potaknuti brže cijepljenje građana, slijedi li val prosvjeda, ali i otkaza zaposlenicima koji se budu odbijali cijepiti ili testirati?

Pavić Šimetin naglasila je da raste interes za cijepljenje. Broj dnevno cijepljenih je kao što je bio sredinom i krajem srpnja. Kako kaže, nakon toga se broj cijepljenja naglo smanjio, prenosi HRT.

'Zanimljivo je da su posljednjih dana najveći dio cijepljenih oni koji su došli po prvu dozu, što pokazuje da su se na cijepljenje odlučili i oni koji su čekali svih ovih 10 mjeseci', rekla je.

Željko Stipić, predsjednik školskog Sindikata Preporod, govori da ima solidan broj onih prosvjetnih radnika koji se ne žele cijepiti, no da još uvijek nemaju točne podatke o tome koliko je to ljudi.

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković naglašava da postoje velike podjele među zaposlenicima glede cijepljenja i covid potvrda te se zapitala što covid potvrda ustvari jamči.

Pavić Šimetin odgovorila je kako se osobe koje su cijepljene mogu zaraziti, ali se procjenjuje da su za to barem 10 puta manje šanse nego kod osoba koje nisu cijepljene. 'Osoba koja je cijepljena, a zarazi se, kraće je zarazna i ima manje šanse da zarazi nekog drugog', istaknula je.

'Alternativa cijepljenju je negativan test. On može biti lažno negativan. Potvrđeno je da je bar 10 posto testova lažno negativnih', rekla je i dodala kako imamo dvije mjere od kojih nijedna nije apsolutno sigurna, ali je cijepljenje puno sigurnija mjera.

  • +23
Na Velesajmu i danas gužve za cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Stipić govori da ako je situacija s virusom ozbiljna, onda mjere trebaju ići u svim zatvorenim prostorima. Ne može se ići s covid potvrdama u školama, a ne i u kafićima te u trgovačkim centrima, naglašava.

Na pitanje zalaže li se i njen sindikat za covid potvrde u svim zatvorenim prostorima, Šušković je rekla da oni nisu za proizvoljni selektivni pristup, zato što selektivno uvođenje covid potvrda ne rješava problem.

Stipić smatra da bi prosvjetne vlasti trebale sagledati kakve će biti posljedice uvođenja covid potvrda za obrazovni sustav.

Šušković govori da će poslodavac organizirati onog tko će provjeravati covid potvrde zaposlenika. Još je jednom naglasila kako nije sigurna da će se ovom mjerom suzbiti broj oboljelih. Na pitanje spominju li se prosvjedi rekla je da se o tome ne govori.

Pavić Šimetin naglašava kako moramo biti sretni što postoje covid potvrde zato što nam one omogućuju kakvo-takvo kretanje, a ne da se moramo potpuno zatvoriti.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ