SDP O OPTUŽBAMA VLADINOG GLASNOGOVORNIKA

'Pavić samo govori što Kosor misli'

01.03.2011 u 12:46

Bionic
Reading

Čak 26 raznih strategija, programa i operativnih planova doneseno je u više od godine dana, koliko je na čelu Vlade premijerka Jadranka Kosor. Sve te papire zbrojili su u SDP-u te sve te dokumente simbolično nazvali 'Svijet od papira Jadranke Kosor', pri čemu su ustvrdili da nijedna od tih strategija nije provedena

Smjernice ekonomske i fiskalne politike 2010-2012, Mjere za gospodarski oporavak i razvitak, Operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2010, Strategija razvoja ženskog poduzetništva u RH 2010-2013, Program gospodarskog oporavka, Plan smanjenja broja zaposlenih u trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu države, Akcijski plan uklanjanja prepreka za ulaganje u RH, Strategija upravljanja javnim dugom 2011-2013, Strategija regionalnog razvoja RH 2011-2013. - samo je dio strategija i programa za koje u SDP-u tvrde da ih je Vlada donijela, ali ih nikada nije provela.

Moglo bi se reći da je sve ovo što je napisano u zadnjih godinu i pol dana ustvari jedna Vladina tiskara iluzija i ništa više. Dokaz tome je i podatak da je u mandatu Jadranke Kosor nelikvidnost porasla za milijardu i 200 milijuna kuna, više od 9.300 poduzetnika je upalo u problem nelikvidnosti i njihova poduzeća su blokirana. Rezultat svih njezinih strategija kad je u pitanju nezaposlenost je i da smo dogurali do 20-postotne nezaposlenosti i da gotovo svaki mjesec gubimo više od 10 tisuća radnih mjesta', poručila je SDP-ova Milanka Opačić, dodavši da je SDP predložio čak 11 svojih prijedloga zakona, no svi su odbijeni.

Podsjetila je pritom i na Kosoričine riječi da će 'braniti standard svakog umirovljenika, studenta, i radnika i da u tome neće biti većeg sindikalista' od nje. Međutim, rekla je Opačić, prosječna plaća zaposlenog pokriva samo 80 posto životnih potreba, dok prosječna mirovina pokriva 60 posto životnih potreba.

'Strategije i planovi su hrpa papira iz koje nema nikakvog rezultata, a za veliki broj strategija HDZ je kao svoj smokvin list koristio Europsku uniju. Kad se vide rezultati koji su izostali, onda možemo reći da je Vlada izgubila svaku vjerodostojnost. Ono što imamo je proporcionalni rast nezaposlenosti - kako rastu papiri koje proizvodi Vlada, tako raste broj nezaposlenih', poručio je SDP-ov Daniel Mondekar, osudivši pritom Kosoričinu izjavu da prosvjedi koče put Hrvatske u Europsku uniju.

'Ponašanje ove Vlade uzrokovalo je jedan dio pada popularnosti i potpore za ulazak Hrvatske u EU. Vlada je u potpunosti izgubila kompas i u ovom trenutku sami su sebi svrha. Ove strategije možemo podcrtati i reći da trikovi neće promijeniti sadašnju situaciju u državi', zaključio je Mondekar

Novinari su SDP-ovu Opačić upitali i kakav je stav SDP-a oko izjave glasnogovornika Vlade Mladena Pavića koji je ustvrdio da oporba stoji iza prosvjeda.

Glasnogovornik Vlade govori samo ono što misli Jadranka Kosor, tako da je krajnje vrijeme da nakon puna četiri dana šutnje gospođa Kosor izađe pred hrvatsku javnost i kaže tko je to organizirao prosvjede, tko je plaćao prosvjede i da potvrdi ili demantira sve ono što je njezin glasnogovornik u njezino ime izgovorio zadnja dva dana. Te izjave su štetne, zlonamjerne i one su samo nastavak ponašanja HDZ-a po principu da, što god se napravi, od HDZ-a, odnosno Jadranke Kosor dolaze samo objede, blaćenje i etikete na naš račun. Ovo je nastavak kontinuirane bahate politike koje je svima u ovoj zemlji dosta i sad to već građani i javno govore na ulici', kazala je Opačić, rekavši da će vrh stranke sutra održati sjednicu Predsjedništva na kojem će odlučiti hoće li, poput HNS-a, dizati tužbu protiv Pavića